Zorgverzekeraars schieten tekort op digitale toegankelijkheid

Tegenwoordig worden steeds meer zaken in de zorg online geregeld, denk bijvoorbeeld aan het inzien van zorgkosten en declareren van nota's. Toch valt er nog veel te winnen om alle verzekerden een goede gebruikerservaring te bezorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van 40 Nederlandse zorgverzekeraars.

Van alle 40 websites voldoet geen enkele homepagina aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Ook opvallend is dat slechts 1 zorgverzekeraar, Just (Label van CZ) een toegankelijkheidsverklaring op de website heeft gepubliceerd. Voorbeelden van problemen die we geconstateerd hebben: onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, het ontbreken van ondertitels en felle kleuren zonder contrast.

Voor de (semi-)overheid is het toepassen van de standaard voor digitale toegankelijkheid verplicht. Deze wet stelt eisen aan de techniek en het design om ervoor te zorgen dat iedereen de website kan gebruiken. Maar ook voor het bedrijfsleven is het essentieel goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Zo kan voorkomen worden dat mensen met een functiebeperking digitaal worden buitengesloten.

Geplaatst in:

Stuurlui is gespecialiseerd in WordPress webdevelopment en werkt veel voor (semi-) overheidsinstellingen. Meerdere keren per jaar doen we onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van onder andere ziekenhuizen, provincies en gemeenten. Om onze kennis en kunde te delen en de bewustwording over digitale toegankelijkheid te vergroten, organiseren we regelmatig workshops en lezingen.

Persberichten en berichten op onze website mogen met bronvermelding overgenomen worden voor publicatie op websites, in vak- en ledenbladen en andere media.

Ben je journalist of redacteur en heb je een persvraag? Neem contact op met: Sjoerd Kuipers, founding partner, 085 06 60 970, sjoerd@stuurlui.nl. Uitgebreide rapportages zijn op aanvraag beschikbaar voor webteams van zorgverzekeraars. Een persoonlijk rapport kan per mail worden aangevraagd via sjoerd@stuurlui.nl.

Stuurlui Online Marketing

plaats:
Utrecht
website:
https://stuurlui.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234