Betere beveiliging beschermt neushoorns, niet het afzagen van hoorn

Dierentuinen moeten hun beveiliging verbeteren, en niet de hoorns van hun neushoorns afzagen om hen te beschermen tegen stropers.

“Het onnodig uitvoeren van een operatie bij een neushoorn en hem beroven van zijn prachtige en unieke kenmerken door zijn hoorn af te zagen, is kortzichtig en nogal lui”, zegt Joseph Okori, IFAW-regiodirecteur Zuidelijk Afrika en hoofd van de afdeling Soortbescherming. “Wat dierentuinen zouden moeten doen, is het verbeteren van de surveillance en de beveiligingssystemen om hun neushoorns te beschermen.”

Dit was de reactie van Okori op de aankondiging van een dierentuin in Tsjechië dat ze hun 18 zwarte en witte neushoorns wilden verlossen van hun hoorn ‘voor hun eigen veiligheid’. Vorige week schoten stropers een witte neushoorn dood in een Franse dierentuin, voor ze ontkwamen konden ze de hoorn nog afhakken. Sindsdien hebben in ieder geval twee andere Europese dierentuinen aangegeven dat ze van plan zijn de hoorns van hun neushoorns af te zagen.  

“Dierentuinen moeten nu meer actie en bereidwilligheid tonen in hun inspanningen om hun dieren te beschermen, met name de dieren die bedreigd worden door illegale handel of het gevaar lopen op de zwarte markt te worden verhandeld”, zegt Okori.

Okori vreest dat stropers zich steeds meer op dierentuinen gaan richten, nu de bescherming van Afrikaanse natuurparken strenger wordt en er meer druk wordt uitgeoefend op criminele activiteiten in die gebieden.

Zuid-Afrika verloor vorig jaar 1.054 neushoorns aan stropers, een daling van 10,3% ten opzichte van 2015. In totaal werden 680 stropers en smokkelaars gearresteerd voor neushoorn gerelateerde smokkelpraktijken in het land. Er werden ruim twee keer zoveel arrestaties verricht als in 2015. Van de arrestaties vonden er 417 plaats in en rond Kruger National Park, het thuis van de grootste neushoornpopulatie.

IFAW

plaats:
Kaapstad, Zuid-Afrika
website:
www.ifaw.org

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234