Zelf klussen? We bellen liever de vakman

We verbouwen en klussen wat af in en rond het huis. Zeker nu de crisis achter ons ligt. Wat opvalt is dat bouwmarkten maar beperkt profiteren, terwijl klusbedrijven omkomen in het werk. Klussen laten we steeds vaker over aan de vakman. Dit valt af te leiden uit de analyses van kredietverzekeraar Euler Hermes voor de doe-het-zelf-branche in vergelijking met de analyse voor de deelsector ‘onderhoud en verbouw’.

De omzet van de kleine bouwbedrijven (tot 10 man) groeit met 15% twee keer zo hard als de omzet van de complete bouwsector. De omzetstijging van nog geen 4% voor de doe-het-zelf-zaken verbleekt hierbij. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: “Bouwmarkten kregen tijdens de afgelopen crisis harde klappen. De omzetdaling bedroeg zo’n 30%. Nu is er weer sprake van een stijging, maar overtuigend is het niet. De nieuwe generatie consumenten besteedt werkzaamheden aan de eigen woning steeds vaker uit. Ze hebben simpelweg de tijd en kennis niet om zelf aan de slag te gaan. Wij verwachten dan ook dat de omzet van de bouwmarkten niet meer op het oude niveau terugkomt.”

Klussen genoeg

Daartegenover staat het succes van de klusjesman en de kleine aannemer. Die hebben het drukker dan ooit. Vereniging Eigen Huis signaleert dat de wachtlijst voor een verbouwing flink oploopt. Ook verzekeringsmaatschappijen die een mannetje willen sturen om reparaties uit te voeren, hebben de grootste moeite om bouwbedrijfjes te contracteren.

Toemen: “De woningmarkt draait op volle toeren. Er wordt volop verhuisd. Steeds moet er natuurlijk flink wat achterstallig onderhoud weggewerkt worden. Ook komen er veel nieuwe huizen bij. Ook daar moeten allemaal keukens en badkamers in. De kleine bouwbedrijfjes zijn er druk mee. Tel daarbij op dat er tijdens de crisisjaren een enorme stroom aan vaklui de bouw verlaten heeft. Ook dat wreekt zich nu.” Door de vergrijzing zal volgens Toemen dit tekort de komende jaren alleen maar groter worden.

De vooruitzichten voor de kleine bouwbedrijven zijn verder ronduit gunstig. Toemen wijst op het aantal verbouwvergunningen dat nog steeds een sterke stijging laat zien. Ook biedt volgens hem de verduurzaming van woningen en de verbouw van leegstaande panden volop perspectief. Een ander belangrijk pluspunt volgens Toemen is de flexibele manier van werken van de kleine bouwbedrijven. “Ze kunnen veel gemakkelijker inspelen op veranderende omstandigheden dan grote organisaties.”

Nieuwe verdienmodellen

Heel anders gaat het er bij de bouwmarkten aan toe. “Ze zoeken naarstig naar nieuwe verdienmodellen. De ene keten specialiseert zich in woningdecoratie, de ander timmert vooral online aan de weg. Ondanks de positieve ontwikkelingen rondom de eigen woning voorzien we voor 2017 maar een beperkte omzetstijging voor bouwmarkten.”

Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en een van de leiders op het gebied van (bank)garanties en incasso. Met ruim 100 jaar ervaring en 6400 medewerkers in meer dan 50 landen biedt Euler Hermes een uitgebreide dienstverlening aan B-to-B klanten in zowel klein-, midden- en grootbedrijf als multinationals, die hun debiteuren willen verzekeren. De groep heeft in 2015 een omzet van €2.6 miljard geboekt.

Euler Hermes heeft een credit intelligence netwerk ontwikkeld om de financiële stabiliteit van meer dan 40 miljoen bedrijven te analyseren. De groep heeft in 2015 in totaal €890 miljard transacties beschermd.

Euler Hermes, dochtermaatschappij van Allianz, is genoteerd aan NYSE Euronext Parijs. Euler Hermes heeft een AA- rating van Standard & Poor’s en Dagong Europe.

-----------------------------------------------

Cautionary note regarding forward-looking statements: The statements contained herein may include statements of future expectations and other forward-looking statements that are based on management’s current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties that could cause actual results, performance or events to differ materially from those expressed or implied in such statements. In addition to statements which are forward-looking by reason of context, the words "may", "will", "should", "expects", "plans", "intends", "anticipates", "believes", "estimates", "predicts", "potential", or "continue" and similar expressions identify forward-looking statements. Actual results, performance or events may differ materially from those in such statements due to, without limitation, (i) general economic conditions, including in particular economic conditions in the Euler Hermes Group’s core business and core markets, (ii) performance of financial markets, including emerging markets, and including market volatility, liquidity and credit events (iii) the frequency and severity of insured loss events, including from natural catastrophes and including the development of loss expenses, (iv) persistency levels, (v) the extent of credit defaults, (vi) interest rate levels, (vii) currency exchange rates including the Euro/U.S. Dollar exchange rate, (viii) changing levels of competition, (ix) changes in laws and regulations, including monetary convergence and the European Monetary Union, (x) changes in the policies of central banks and/or foreign governments, (xi) the impact of acquisitions, including related integration issues, (xii) reorganization measures, and (xiii) general competitive factors, in each case on a local, regional, national and/or global basis. Many of these factors may be more likely to occur, or more pronounced, as a result of terrorist activities and their consequences.
The company assumes no obligation to update any forward-looking statement.

Euler Hermes

plaats:
's-Hertogenbosch
website:
http://www.economischetrends.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234