The Dawn of Eurasia ontvangt Ranald MacDonald Prijs 2018

The Dawn of Eurasia van de Portugees Bruno Maçães ontvangt de Ranald MacDonald Prijs 2018

Op 11 oktober om 15.30 uur zal in de Oude Houthaven van Amsterdam, aan boord van de driemaster Admiraal van Kinsbergen, de Ranald MacDonald Prijs 2018 worden uitgereikt. Deze internationale prijs van Nederlandse bodem, dit jaar voor de derde keer vergeven, gaat naar een werk dat nieuw licht werpt op de verhoudingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. The Dawn of Eurasia (Penguin, 2018) van Bruno Maçães, politicoloog van Harvard, voormalig staatsecretaris van Europese zaken in Portugal, docent aan universiteiten in Berlijn en Peking en adviseur in London, bleek de gedroomde kandidaat. Het boek is alom geprezen maar nog niet gelauwerd.

The Dawn of Eurasia
Maçães boek is opgedeeld in twee delen, getiteld 'de kaart' en 'de reis'. In het eerste deel toont hij aan, met grote, maar goed gekozen grepen in de geschiedenis, dat de huidige tweedeling van Europa en Azië een mythe is. Een geïntegreerd Eurazië laat zich in deze eeuw niet meer tegenhouden door grenzen. Europa is daarin een schiereiland aan de rand, niet langer de gedroomde koningin, 'Europa Regina'. In het tweede deel doet Maçães wonderlijk mooi verslag van een reis van zes maanden 'van Astrachan naar Khorgos via de langst mogelijke weg'. Hij neemt de lezer mee naar een onbekende wereld rondom het centrum van Eurazië, dat al van groot belang blijkt, en alleen maar in belang zal toenemen.

De uitreiking
De lofrede op het boek zal worden uitgesproken door Caroline de Gruyter, columnist en journalist bij NRC, die het boek welwillend besprak. Bruno Maçães zal een dankwoord spreken.

De Ranald MacDonald Prijs
Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door het bestuur van de stichting zonder winstoogmerk Friends of MacDonald • The Dutch Connection. De prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro en een speciaal voor deze prijs vervaardigd kunstwerk, een wereldbolletje in een doosje, alles gesneden van hardhout uit Azië, Europa en Noord-Amerika.

Eerdere prijswinnaars
2016 - In the Light of What We Know (Farrar, Straus & Giroux, 2014), debuutroman van Zia Haider Rahman

Additionele oeuvreprijs voor Frederik L. Schodt, schrijver en vertaler in San Francisco, biograaf van Ranald MacDonald

2017 - With Our Own Hands (LM Publishers, 2015), non-fictie debuut van Frederik van Oudenhoven en Jamila Haider

Additionele oeuvreprijs voor Hajime Narukawa, architect en ontwerper van de revolutionaire wereldkaart AuthaGraph

Meer informatie: http://www.friendsofmacdonald.nl/

Friends of MacDonald • The Dutch Connection

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.friendsofmacdonald.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234