Eerste kinderhelden ontvangen onderscheiding op Nationale Heldendag

Tijdens de viering van de Nationale Heldendag in Madurodam op 17 november ontvangen maar liefst acht helden een onderscheiding, waaronder de Koninklijke Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Zij worden gedecoreerd omdat zij – vaak met het gevaar voor eigen leven – het leven van een medeburger hebben gered. Ook zullen drie kinderhelden een onderscheiding ontvangen. Madurodam organiseert deze dag bovendien de Nationale Kinderheldendag. Tijdens deze viering zullen de namen van deze drie kinderhelden, samen met de namen van veertien andere heldhaftige kinderen, vereeuwigd worden in het bronzen beeld van George Maduro, naamgever van Madurodam en oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

De onderscheidingen worden uitgereikt vanuit de Kanselarij der Nederlandse Orden, de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en het Carnegie Heldenfonds. Divano Dorder (18 jaar en woonachtig in Spijkenisse) ontvangt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. Dit is een hoge, Koninklijke dapperheidsonderscheiding, die hij ontvangt voor zijn doortastende optreden toen twee mannen op de vlucht amok maakten in een Rotterdamse metro.

Onderscheidingen voor kinderhelden

Arend van der Molen en zijn kleindochter Rianne van der Molen (14 jaar), een van de drie kinderhelden, uit Zuidhorn worden onderscheiden vanuit de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen voor  het redden van een hoogbejaarde vrouw die met haar scootmobiel te water geraakt is. Puck Mulder, Steven Janssen en Reinier Schurer ontvangen een onderscheiding vanuit het Carnegie Heldenfonds voor een redding toen een vrouw met haar auto in de Noordzee terechtgekomen was. De twee kinderhelden én broers Leander (10 jaar) en Silvian (8 jaar) Zegwaard uit Schiedam ontvangen een onderscheiding voor het redden van een baby die zittend in een buggy in het water terecht gekomen was.

Kinderen treden in de voetsporen van George Maduro

In het bijzijn van honderden kinderen zullen tijdens de viering van de Nationale Kinderheldendag de namen van zeventien kinderhelden in het beeld van George Maduro geslagen worden. Dagelijks inspireert Madurodam kinderen om in de voetsporen van George Maduro te treden, door bij hen empathie, onbaatzuchtigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het afgelopen jaar hebben verschillende kinderen laten zien al over deze karaktereigenschappen te beschikken. Zij zijn stuk voor stuk helden te noemen, omdat zij uitzonderlijke moed hebben getoond in de vorm van een echte heldendaad, of juist een sociaal-maatschappelijke daad.

De namen van de volgende kinderhelden zullen vereeuwigd worden:

-        Rianne van der Molen (14 jaar) uit Zuidhorn

-        Leander Zegwaard (10 jaar) uit Schiedam

-        Silvian Zegwaard (8 jaar) uit Schiedam

-        Liam Koster (8 jaar) uit Bodegraven

-        Sander Beek (9 jaar) uit Vriezenveen

-        Jayla Rijnsdorp (9 jaar) uit Maarsen

-        Délany Verduijn Lunel (10 jaar) uit Vleuten

-        Adjay Orie (16 jaar) uit Bleiswijk

-        Noah Ahlbom (15 jaar) uit Amsterdam

-        Jona Mulder (11 jaar) uit Heiloo

-        Rohan van Velden (7 jaar) uit Spijkenisse

-        Lars Schotting (8 jaar) uit Goudswaard

-        Ruben den Engelse (15 jaar) uit Apeldoorn

-        Floris van Dijk (15 jaar) uit Maassluis

-        Kevin van Dijk (15 jaar) uit Maassluis

-        Bas van der Reijden (13 jaar) uit Tilburg

-        Loujein Al Rabeei (12 jaar) uit Elst

Programma Nationale (Kinder)Heldendag

Datum: vrijdag 17 november 2017

Locatie: Madurodam                             

13:00 – 13:45 uur: viering Nationale Kinderheldendag

15:00 – 16:30 uur: viering Nationale Heldendag

Met o.m. inspirerende sprekers zoals de Ridder der Militaire Willems-Orde Majoor Marco Kroon en theologe en televisiepresentatrice Jacobine Geel. De presentatie is in handen van  Art Rooijakkers (Nationale Heldendag) en De Kindercorrespondent (Nationale Kinderheldendag). Zangeres Maan, winnares van The Voice of Holland 2016, zal eveneens optreden.

Het is mogelijk om aanwezig te zijn bij de Nationale (Kinder)Heldendag. Aanmelden kan via pers@madurodam.nl o.v.v. Nationale Heldendag 2017. Vermeld hierbij duidelijk uw naam, telefoonnummer en titel van het medium, en geef hierbij ook aan bij welk gedeelte van het programma u aanwezig wilt zijn.

Er is rechtenvrij fotomateriaal beschikbaar na afloop van de Nationale Heldendag. Aanmelden kan via pers@madurodam.nl o.v.v. Beeldmateriaal Nationale Heldendag 2017.

Het is in overleg mogelijk om in contact te komen met de (kinder)helden die gedecoreerd zullen worden. Neem contact op met de desbetreffende perswoordvoerder:

Viering Nationale Kinderheldendag
Marianne Aalders - Madurodam
M: 06 51146034
MAalders@madurodam.nl

Viering Nationale Heldendag
Dennis Mikkelsen - Stichting Carnegie Heldenfonds
M: 06 464 08 969
info@carnegiefonds.nl

Madurodam

plaats:
Den Haag
website:
http://www.madurodam.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234