European Inventor Award levenswerk rijveiligheidsuitvinder Van Zanten

- Het Europees Octrooibureau (EOB) reikt de European Inventor Award in de categorie Lifetime Achievement vandaag uit aan Anton van Zanten voor zijn pionierswerk op het gebied van rijveiligheidssystemen
- Zijn uitvinding Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP) voorkomt dat auto's slippen
- ESP heeft alleen in Europa al bijna 260.000 verkeersongelukken kunnen voorkomen en is inmiddels standaard geïnstalleerd op bijna alle nieuwe auto's
- EOB President Benoît Battistelli: "De uitvindingen van Anton van Zanten - in combinatie met zijn 40- jarige carrière als ingenieur - zijn het levende bewijs van de kracht van innovatie."

Lissabon, 9 Juni 2016 - Straten en snelwegen zijn een stuk veiliger geworden dankzij de rijveiligheidssystemen waarvoor de Nederlandse ingenieur Anton van Zanten (75) de basis heeft gelegd. Gedurende zijn ruim 40 jaar durende carrière, ontwikkelde Van Zanten het computergestuurde ESP systeem en andere oplossingen die in totaal duizenden levens hebben gered en inmiddels verplicht zijn in vele nieuwe auto's. Voor deze prestaties heeft het EOB hem vandaag - tijdens een feestelijke ceremonie in Lissabon - onderscheiden met de European Inventor Award in de categorie Lifetime Achievement.

"De uitvindingen van Anton van Zanten - in combinatie met zijn 40- jarige carrière als ingenieur - zijn het levende bewijs van de kracht van innovatie", lichtte EOB President Benoît Battistelli de keuze van de jury toe. "Zijn creatiedrang om computergestuurde rijveiligheidssystemen te maken heeft ontelbare ongelukken voorkomen en duizenden levens gered."

De uitreiking van de Awards in de MEO Arena in Lissabon werd bijgewoond door 600 prominente gasten, waaronder beleidsmakers, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en specialisten in intellectueel eigendom. De opening werd verricht door EOB President Battistelli, premier António Costa van Portugal en de Europees Commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie Carlos Moedas.

De European Inventor Award wordt jaarlijks door het EOB georganiseerd, inmiddels voor de elfde keer. Tijdens de ceremonie worden buitengewone uitvinders uit Europa en de rest van de wereld onderscheiden, die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei. De vijftien finalisten in vijf categorieën (Lifetime Achievement, Industrie, MKB, Onderzoek en Non-Europese landen) zijn gekozen door een onafhankelijke internationale jury van bijna 400 personen en teams van uitvinders.

Zijn tijd ver vooruit
Halverwege de jaren '70 had Van Zanten als jonge onderzoeker zijn oog al laten vallen op een oud probleem met betrekking tot rijveiligheid; als je als automobilist abrupt moet remmen voor bijvoorbeeld een dier dat oversteekt of een vallende boom, dan hebben de wielen de neiging om te blokkeren, waardoor de rijder de controle over de auto verliest en de kans loopt van de weg te raken, vaak met fatale consequenties. Van Zanten voorzag een manier om dit blokkeren te voorkomen, namelijk door remdruk toe te passen op ieder afzonderlijk wiel. De kans om zijn theorie hierover met een state-of-the-art onderzoek te testen kwam in 1977 toen hij zich aansloot bij het Duitse bedrijf Robert Bosch. Hij begon in het team dat achter de ontwikkeling van ABS (antiblokkeersysteem) zat. Daarna werd hij door Bosch aangesteld om het ESP systeem te realiseren. Het principe van ESP is dat de boordcomputer met behulp van sensoren, een gevaarlijke slip of blokkade herkent en vervolgens binnen enkele milliseconden de zijwaartse beweging van de auto corrigeert.

De impact van het levenswerk van Van Zanten op het gebied van rijveiligheid is. Volgens een onderzoek van Bosch heeft het ESP systeem tot op de dag van vandaag bijna 260.000 verkeersongelukken voorkomen en zo'n 8.500 levens gered, alleen al in Europa. Hiermee komt ESP na de autogordels op de tweede plek als het gaat om levensreddende effecten. Misschien is ESP zelfs nog wel beter, omdat het systeem in de eerste plaats ongelukken voorkomt.

Geboren innovatiedrang
Tijdens het verloop van zijn invloedrijke carrière, nam Van Zanten nooit gas terug. Hij heeft ongeveer 180 octrooien op zijn naam staan, waarvan 36 gerelateerd aan rijveiligheid. Een directe opvolger van ESP was een tweede systeem om ongelukken te verminderen - hierbij worden de remmen van alle vier de wielen van een voertuig automatisch geactiveerd wanneer een botsing dreigt. De ingenieur is onderscheiden met een aantal van de hoogste onderscheidingen op het gebied van automotive technologie. Sinds 2003 is hij met pensioen, maar van Zanten geeft nog steeds les aan verschillende universiteiten en is consultant voor verschillende toonaangevende autobedrijven. Gevraagd naar zijn innovatiedrang, zegt hij: "Je kunt alleen uitvinder worden als je niet tevreden bent. Als je met alles tevreden bent, dan heb je geen drang om iets nieuws te creëren."

Aanvullende informatie over Anton van Zanten
Korte film over de uitvinder

Meer video- en fotomateriaal


Lees meer over de uitvinder

Bekijk de patenten: EP0883537, EP0339056

Noot voor de redactie: audiovisueel en fotomateriaal beschikbaar op 9 Juni 2016

- Foto's in printkwaliteit van de ceremonie zijn beschikbaar vanaf 12.30 uur in het EOB Media Centrum.

- Gebruikers van Smart TV kunnen de show on-demand zien als ze de "Innovation TV" Smart TV app van het EOB gebruiken.

- Het EOB biedt kostenloos en vrij voor gebruik via VIMEO en het EBO Media Centrum audiovisueel materiaal aan van de ceremonie en de winnaars, in HD en SD kwaliteit. Vanaf 6.30 uur op 9 juni.

- Meer informatie over alle 15 finalisten van de Europese Uitvinders Prijzen (inclusief audiovisueel, foto- en schriftelijk material) is beschikbaar in het EOB Media Centrum


Over de European Inventor Award
Over het Europees Octrooi Bureau (EOB)Contact bij EOB in München, Duitsland
Jana Mittermaier
Director External Communication

Rainer Osterwalder
Press Spokesperson

European Patent Office
Tel: +49 (0)89 2399 1820
Mobile: +49 163 8399527
rosterwalder@epo.org
press@epo.org

In Nederland
Janneke van Amsterdam
Shepard Fox Communications
Mobile: +31 641 291 056
Telephone: +31 35 582 5331
janneke.vanamsterdam@shepard-fox.com

Ellen Wonder
Shepard Fox Communications
Mobile: +31 6543 38860
Telephone: +31 35 582 5331
ellen.wonder@shepard-fox.com

Lucille Hegger
Shepard Fox Communications
Mobile: +31 6303 85736
Telephone: +31 35 582 5331
lucille.hegger@shepard-fox.com

Shepard Fox Communications

plaats:
Lissabon

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234