Save the Children verspreidt 368.000 boeken in Afghanistan

Save the Children gaat in Afghanistan 368.000 jeugdboeken verspreiden via speciaal opgezette bibliotheekjes in scholen, lokale gemeenschappen en bij mensen thuis. In die zesduizend leesplekken komen dit najaar boekenpakketten te liggen met daarin -afhankelijk van de locatie- 20 tot 80 boeken. Het verhaal van de winnaar van de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan wordt vertaald en krijgt ook een plekje in het pakket.

Afghanistan kent een rijke literaire traditie, maar in het gewapende conflict van de afgelopen jaren werden tienduizenden boeken vernietigd. Uit een onderzoek van Save the Children uit 2013 bleek dat er een groot tekort is aan kinderboeken, en dat ouders vaak te arm zijn om boeken te kopen. Om de voorraad aan te vullen en zo Afghaanse kinderen weer de mogelijkheid tot lezen te geven, zette kinderrechtenorganisatie Save the Children met steun van de Nationale Postcode Loterij de campagne 'Een Betere Toekomst Begint Bij Kinderboeken' op touw.

Onderdeel van die campagne is de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan, die volgende week wordt afgesloten. In de eerste helft van dit jaar stuurden schrijvers in Nederland samen 337 verhalen in voor de wedstrijd, die online door duizenden mensen werden gelezen en beoordeeld. Daaruit kwamen tien finalisten naar voren, een vakjury wees vervolgens nog eens tien finalisten aan. Op 10 juni wordt uit de twintig kandidaten de uiteindelijke winnaar gekozen.

Naast het winnende verhaal vanuit Nederland zijn speciaal voor dit project vijftig boeken geschreven door 28 Afghaanse auteurs; ook die worden onderdeel van de boekenpakketten. Zo zorgen Nederlandse en Afghaanse schrijvers er samen voor dat dit najaar in totaal ongeveer 368.000 boeken beschikbaar zijn voor Afghaanse kinderen.

https://www.savethechildren.nl/

Noot voor de redactie:
De groep van twintig finalisten komt op vrijdag 10 juni samen voor de grote finale van Schrijven voor Afghanistan, de jury zal die avond de uiteindelijke winnaar kiezen. Diens werk wordt vertaald en krijgt een plekje in het Afghaanse boekenpakket. De verhalen van de 20 finalisten worden gebundeld en uitgebracht in Nederland.

Voor meer informatie of contact met de schrijvers:
Rik Goverde, 06 2865 4998 of rik.goverde@savethechildren.nl
Sabine Copinga, 06 2322 8559 of sabine.copinga@savethechildren.nl

Save The Children Nederland

plaats:
Den Haag
website:
http://www.savethechildren.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234