Zeldzame Dick Bos stripboeken brengen ruim 7.000 euro op

Vier zeldzame stripboekjes van de Nederlandse stripheld Dick Bos zijn gisteravond tijdens een online veiling bij Catawiki voor ruim 7.000 euro verkocht. Niet eerder brachten stripboeken van Dick Bos zoveel geld op. De stripserie Dick Bos van tekenaar Alfred Mazure was in 1941 één van de eerste Nederlandse stripdetectives die op de markt verscheen. Het hoogste bedrag werd betaald voor een zeldzame Duitstalige proefuitgave van het verhaal "Der Fall Klein". Het boekje, dat niet groter is dan een pakje sigaretten, werd uiteindelijk verkocht aan een Nederlandse verzamelaar voor 3.500 euro. Volgens veilingmeester DirkJan Brinks, stripexpert bij Catawiki was dit het hoogste bedrag dat ooit voor een strip van Dick Bos is betaald. Een zeldzame Engelstalige uitgave werd verkocht voor 1.450 euro.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de Duitse bezetter de stripboekjes van Dick Bos in Nederland opnieuw uitbrengen. Ditmaal in de vorm van een Duitse spion. Tekenaar Alfred Mazure kreeg hiervoor een blanco cheque aangeboden maar weigerde dit verzoek. Hij sprak daarbij de woorden: "Ik geloof niet dat een SS-uniform mijn held goed zou staan". Een paar weken later moesten alle boekjes uit de winkels worden gehaald en werd het Alfred Mazure verboden om te werken. De boekjes werden betiteld als 'verkapte Engelse propaganda'. Vele boekjes van Dick Bos zijn in deze tijd verloren gegaan. Niet alleen doordat ze door het lezen verscheurd of verloren zijn gegaan, maar ook omdat ze werden opgebruikt in kachels tijdens de koude winter van 1944.

Museumstukken
Veilingmeester DirkJan Brinks was na afloop erg tevreden met de opbrengst. ''De boekjes hebben historische waarde en er was dan ook veel belangstelling. Ook vanuit Duitsland was er belangstelling voor het topstuk van de veiling. Boekjes waar slechts een paar exemplaren van bestaan, mogen dan ook een museumstuk worden genoemd", aldus Brinks.

Het resultaat van de veiling is te bekijken via: www.catawiki.nl/dickbos

Noot voor de redactie (publiceer online)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234