RDW onderzoekt bijna driehonderd voertuigen op verkeersveiligheid

De RDW heeft het vermoeden dat zo'n driehonderd auto's afkomstig van een voormalig autobedrijf in het Limburgse Swalmen, mogelijk verkeersonveilig zijn. Daarom roept de RDW deze auto's op voor een nader onderzoek. Alle eigenaren van de betreffende auto's krijgen hierover deze week een brief van de RDW. Het onderzoek gaat plaats vinden in de maand juni. Het autobedrijf is inmiddels niet meer actief.

De RDW heeft onder meer tot taak om toe te zien op de verkeersveiligheid van voertuigen. Bij twijfel heeft de RDW juridisch de mogelijkheid om een voertuig op te roepen voor een onderzoek.

Twijfel over de verkeersveiligheid
Het vermoeden is ontstaan na een politie-inval bij het betreffende voertuigbedrijf in Swalmen. Bij dit bedrijf zijn voertuigen aangetroffen met schade die niet goed hersteld is en voertuigen die zijn samengesteld met gestolen onderdelen. De afgelopen drie jaar heeft dit bedrijf ook import- en schadevoertuigen bij de RDW voor een keuring aangeboden. Die auto's zijn toegelaten omdat de schade alleen met röntgenapparatuur zichtbaar is. De kans bestaat dat de staat van deze auto's dusdanig is, dat de verkeersveiligheid in het geding is.

Onderzoek en gevolgen
De onderzoeken vinden plaats op één locatie in Nederland. Daarom biedt de RDW eigenaren aan om de auto op te halen voor vervoer naar de onderzoekslocatie. Daar onderzoeken specialisten de auto met onder andere röntgenapparatuur. Als blijkt dat de auto verkeersveilig is en er geen gestolen onderdelen worden aangetroffen, kan de eigenaar met de auto blijven rijden. De verkeersveiligheid is dan niet in het geding.
Als het onderzoek is afgerond wordt bepaald wat gebeurt met eventuele onveilige auto's of auto's waar gestolen onderdelen in zitten.

Vervangend vervoer
De RDW stelt tijdens het onderzoek gratis vervangend vervoer beschikbaar aan de voertuigeigenaren voor de gehele periode die de RDW nodig heeft voor het verrichten van het onderzoek.

Geplaatst in:

Noot voor de pers, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans van Geenhuizen, tel 079 345 82 61. E-mailen kan ook naar persvoorlichting@rdw.nl.

RDW
De RDW, uitvoeringsorganisatie van de Nederlandse overheid, registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan bijvoorbeeld politie, Belastingdienst en gemeenten behoort ook tot de taken. Daarnaast bewaakt de RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept hij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit. Vanuit deze achtergrond adviseert de RDW belanghebbenden, voert hij overleg in EG- en ECE-verband en speelt hij een centrale rol in de internationale informatie-uitwisseling. Alle werkzaamheden vinden plaats in het algemeen belang van de voertuigbezitters.

RDW

plaats:
Zoetermeer
website:
http://www.rdw.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234