Royal Van Lent gaat superjachten tot 160m bouwen in Amsterdam

Uitbreiding scheepswerf aan de Kaag naar de haven van Amsterdam

Royal Van Lent gaat vanaf 2018 luxe superjachten tot 160 meter bouwen op een nieuw te realiseren locatie in de haven van Amsterdam. De internationaal gerenommeerde werf, partner in het samenwerkingsverband Feadship, heeft dit vandaag bekend gemaakt. Royal Van Lent kiest voor uitbreiding van de werffaciliteiten om aan de vraag naar steeds langere en grotere, hoogwaardige jachten te voldoen.

De huidige werf van Royal Van Lent met zijn rijke historie blijft op het Kaageiland, waar het voormalige familiebedrijf (nu in handen van het Franse LVMH) sinds 1849 is gevestigd. Het langste luxe jacht dat de werf hier bouwde en opleverde in 2015, was Symphony met een lengte van 101,50 meter (zie foto).

Deze zomer starten de voorbereidende werkzaamheden zoals het bouwrijp maken van de grond. Naar verwachting start begin 2017 de bouw van de circa 5500m2 grote hal met een hoogte van 28 meter, inclusief (droog)dok en tien separate workshops. De werf is in 2019 klaar voor productie. De nieuwe faciliteit in Amsterdam is 170 meter lang. Hierdoor is Royal Van Lent in staat luxe jachten tot circa 160 meter te bouwen of te ontvangen voor een 'refit' (verbouwing van een Feadship). Het eerste jacht zal in de periode 2019-2021 te water gelaten worden.

Aanvulling op bestaande productiecapaciteiten
Om de export van Nederlandse superjachten te bevorderen, richtte Royal Van Lent samen met Koninklijke De Vries Scheepsbouw in 1949 Feadship op (First Export Association of Dutch Shipbuilders). De jachten van Feadship staan door het hoge kwaliteitsniveau en het 'craftsmanship' internationaal bekend als de meest prestigieuze ter wereld. Feadship ontving eerder deze maand nog de toonaangevende World Superyacht Award voor Symphony (101,50m). Het jacht Savannah (83,50m) ontving tegelijkertijd de prijs Motor Yacht of the Year.

Het is voor het eerst sinds de start van het familiebedrijf dat de werf ook buiten Kaageiland superjachten gaat bouwen en onderhouden. De nieuwe locatie is een aanvulling op de bestaande productiecapaciteiten. Royal Van Lent blijft superjachten tot 100 meter bouwen in de twee bestaande droogdokken en twee scheepshellingen op de Kaag. De 450 ambachtslieden die nu werkzaam zijn bij de organisatie zullen afwisselend ingezet worden op beide bouwlocaties.

Volgens Jan-Bart Verkuyl, directeur van Royal Van Lent, is de uitbreiding een groot feest voor de medewerkers, de vaste groep toeleveranciers en voor de internationale klantenkring die niets anders willen dan een Feadship: "Iedere generatie binnen dit voormalig familiebedrijf kent zijn eigen mijlpalen. Ook wij zetten nu een volgende stap in onze traditie als bouwer van kwaliteitsjachten. De schepen van de toekomst zijn langer, groter en zeer geavanceerd. Het is werkelijk een feest voor onze ambachtslieden en al die jongeren die bij ons het vak van meubelmaker, timmerman of metaalbewerker leren. Ze zullen over enkele jaren ook op de werf in Amsterdam gaan werken, afhankelijk van de onderhanden projecten".

Feadship heeft zich de laatste jaren al een positie verschaft in het segment van jachten groter dan 90 meter. Zo is Koninklijke De Vries Scheepsbouw al enige jaren in dit grotere segment aan het bouwen. "Met deze nieuwe, vierde bouwlocatie in Amsterdam laten we de markt zien dat we aan al hun wensen tegemoet kunnen komen en op alle fronten 'future-proof' zijn," aldus Verkuyl.

Amsterdam ideaal voor internationale clientèle
Na een intensieve zoektocht in samenwerking met de gemeente en de havenbedrijven van onder meer Amsterdam en Rotterdam viel de keuze op de hoofdstad mede vanwege de nabijheid van Amsterdam Airport Schiphol, wat praktisch is voor de internationale clientèle van Royal Van Lent.

Ook de relatieve nabijheid van Kaag speelde een belangrijke rol in de afwegingen. Beide werven zullen onder hetzelfde management opereren. "Het borgen van onze bedrijfscultuur is essentieel. Het vakmanschap van onze medewerkers is ons visitekaartje," aldus Verkuyl. "De opening van de nieuwe werf betekent een impuls voor de lokale werkgelegenheid. Op termijn is er ruimte voor circa 150 nieuwe banen. Een deel hiervan zullen wij invullen met hooggekwalificeerde ambachtslieden vanuit onze eigen Feadship opleidingen."

[einde bericht]

About Feadship:
Based in the Netherlands and with roots dating back to 1849, Feadship is recognised as the world leader in the field of pure custom superyachts. Each Feadship is defined by its superb craftsmanship and sets the standard in every aspect of design, engineering and construction. These bespoke motoryachts are created in partnership with owners who are prepared to invest in a wonderful building experience and reap the rewards for many years to come in terms of both pleasure and re-sale value. Feadship also operates dedicated charter and refit services exclusively for Feadships.

Voor meer informatie:
Creative Venue PR
Marianne Aalders
T. +31 20 452 5225/ +31 6 42 150 180
m.aalders@creativevenue.nl

Feadship Holland
Francis Vermeer - Marketing Manager
phone +31 23 524 7000
info@feadship.nl
www.feadship.nl

Royal Van Lent

plaats:
Kaag

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234