Boek Nederlandse onderzoeker wint Gourmand World Cookbook Award

"Baanbrekend" boek geschreven door wetenschappers verkozen tot beste kookboek ter wereld

De Nederlandse onderzoeker Frederik van Oudenhoven en de Oostenrijkse PhD student Jamila Haider hebben de Gourmand World Cookbook Award gewonnen - de meest prestigieuze prijs in de culinaire boekenwereld. With our own Hands is door de jury uitgeroepen tot "kookboek van het jaar". Dit werd op zondag 29 mei bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Yantai, China, waar 500 chef-koks, schrijvers en uitgevers van over de hele wereld bijeen zijn.

Het rijk geïllustreerde boek, met 100 recepten uit het Pamirgebergte van Afghanistan en Tadzjikistan, wordt door de internationale jury beschreven als "baanbrekend". Het is geen kookboek in de traditionale zin, maar gebruikt recepten als basis voor een beschrijving van de eeuwenoude landbouw- en voedselcultuur van de Pamirbevolking - het gebied is de bakermat van gewassen als rogge en gerst en van unieke soorten appels, walnoten, peren, abrikozen en moerbeien. Nog steeds komen er meer dan 150 soorten tarwe voor.

Elk recept vertelt over de bijzondere cultuur, de rituelen en tradities van het Pamirvolk, hun landschap, landbouwtechnieken en hun oude kennis van biodiversiteit en ecologie. Kennis die snel verdwijnt nu jonge generaties het gebied verlaten.

Prins Charles schrijft in zijn voorwoord, "De auteurs van dit werk hebben ons een grote dienst bewezen door zichtbaar te maker wat er op het spel staat: het verlies van duizenden jaren aan kennis en wijsheid; een unieke cultuur die, eenmaal verloren, nooit meer kan worden hersteld."

Co-auteur van het boek Jamila Haider, promovenda aan het Stockholm Resilience Centre, zegt dat ze verrast is dat zij deze prijs hebben gewonnen: "Het boek was nooit bedoeld om te worden gepubliceerd, we schreven het voor de mensen daar. Zij hebben hun kennis aan ons toevertrouwd."

Het boek is geschreven in drie talen - Engels, Dari (in Arabisch schrift) en Tadzjieks (in cyrillisch schrift), de Perzische dialecten die worden gesproken in Afghanistan en Tadzjikistan. Het is hiermee het eerste boek over de Pamircultuur dat ook toegankelijk is voor de lokale bevolking.


Het boek heeft in de volgende categorie gewonnen:
Best Cookbook of the Year


Over de Gourmand awards
De doelstellingen van de awards zijn:
- To reward and honour those who "cook with words"
- To help readers find the best out of the 26,000 food and wine books produced every year.
- To help publishers with international rights to translate and distribute food and wine books.
- To help book retailers find the 50 food and wine books that each year should be offered to clients.
- To create an opportunity to access the major markets in English, Chinese, German, Spanish or French for books originated in other languages.
- To increase knowledge and respect for food and wine culture, which promotes peace.

Voor meer informatie:
LM Publishers
info@lmpublishers.nl
085-8772397

Fredrik van Oudenhoven
fvanoudenhoven@Gmail.com

Jamila Haider
jamila.haider@su.se

Edouard Cointreau, Voorzitter, Gourmand International
Edouard@gourmandbooks.com

LM Publishers

plaats:
Volendam
website:
http://www.lmpublishers.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234