Tekstloze Kuifje geveild voor 40.000 euro

Ook Suske en Wiske tekening geveild voor 15.500 euro

Gisteravond is bij online veilinghuis Catawiki een tekstloos stripboek van Kuifje geveild voor 40.000 euro. Ondanks dat de opbrengst iets hoger werd ingeschat is het album één van de duurste Kuifje stripboeken dat ooit op een veiling is verkocht. Volgens veilingmeester Jacques Pels, stripboeken expert bij Catawiki is het een bijzonder album. ''Het gaat om een prototype-album zonder tekst van het stripboek 'Kuifje in Afrika' uit 1948. Het album werd eind jaren 40 gebruikt door een vertegenwoordiger van uitgeverij Casterman tijdens de voorverkoop in het buitenland. Het album heeft daarom geen titel op de voorkant en ook geen teksten in de tekstballonen. Het is tevens het eerste Kuifje album dat volledig in kleur verscheen. Op de hele wereld zijn slechts 7 exemplaren van dit tekstloze album bekend''. Het kuifje album was onderdeel van een exclusieve stripveiling met een groot aantal waardevolle strips en tekeningen. Een ander topopbrengst in de veiling was voor een originele pagina van het allereerste Suske en Wiske album 'Op het eiland Amoras'. De pagina die in 1946 door Willy Vandersteen werd gemaakt bracht 15.500 euro op. Ruim 3.500 euro meer dan verwacht. De totale opbrengst van de veiling was 200.000 euro.

Kuifje verzamelaars
Tijdens de veiling werd er door Kuifje verzamelaars uit de hele wereld meegeboden. ''Het was voor het eerst dat er één van de 7 exemplaren werd geveild en dat trok veel belangstelling'', aldus veilingmeester Pels. Naast de 'die-hard' kuifje verzamelaars denkt de veilingmeester ook dat er ook veel beleggers op de veiling actief waren. ''De oude Kuifje albums zijn zeer kwetsbaar en er zijn maar weinig albums die nog steeds in goede staat zijn. De waarde van zeldzame Kuifje albums stijgt dan ook al jaren enorm. Zo zie je dat sommige albums in minder dan 10 jaar in waarde zijn verdubbeld. Wie zien dan ook steeds meer mensen die Kuifje albums kopen als belegging''.

Topstukken
Naast het Kuifje album en de Suske en Wiske tekening waren er tijdens de veiling nog meer bijzondere opbrengsten. Zo bracht een zeldzame uitgave van het eerste album van Asterix bijna 5.000 euro op, een levensgroot beeld van stripfiguur Nero bracht 2.800 euro op en een origineel schilderij van stripheldin Franka, gemaakt door de Nederlandse tekenaar Henk Kuijpers bracht ruim 2.000 euro op. Tot slot was er nog een topopbrengst voor een ander Kuifje album. Een door tekenaar Hergé gesingeerde luxe editie van het album 'Kuifje en de Picaros' (oplage 100 stuks) werd geveild voor 10.000 euro.

De opbrengst van de veiling is terug te zien via www.catawiki.nl/strips

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234