Roos Prommenschenckel verkozen tot meest inspirerende Nederlander met

Roos Prommenschenckel is winnaar van de Gouden Venus van Milo. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de Supportbeurs in Utrecht. Van de 100 genomineerden is zij door het publiek en de vakjury gekozen tot de meest inspirerende persoon met een beperking die veel betekent voor anderen en de maatschappij. De prijs is een initiatief van het goededoelenfonds van coöperatie DELA en is dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Roos Prommenschenckel is voorvechtster van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Deze week exact tien jaar geleden won Roos de Mis(s) Verkiezing, destijds ‘s werelds eerste missverkiezing voor vrouwen met een beperking. De Utrechtse, die vanwege haar beperking ‘dystonie’ afhankelijk is van een ligrolstoel, zet zich in voor betere toegankelijkheid van treinen te verbeteren. Daarnaast startte ze een aankleedlijn voor hulpmiddelen als een rolstoel of rollator. Edzo Doeve, algemeen directeur van DELA: ‘Het is fantastisch om te zien hoe Roos zich ondanks haar beperking door niets laat tegen houden. Met haar wilskracht om anderen te helpen zien we in Roos een absolute inspirator. Met deze prijs willen we haar dan ook aanmoedigen om hier vooral mee door te gaan.’

10.000 euro voor Roos Prommenschenckel Foundation
Naast de award ontvangt Roos 10.000 euro om te besteden aan een goed doel. Roos: 'Ik ben ontzettend blij met deze fantastische prijs. Behalve dat ik me ontzettend vereerd voel, vind ik het ook goed dat er op deze manier aandacht is voor mensen met een beperking waarbij de nadruk ligt op wat we wel kunnen, in plaats van wat niet. Het geld gaat naar mijn stichting waarmee we treinreizen voor mensen met een beperking willen verbeteren. Ik ben blij met de verbeteringen die onze stichting al teweeg heeft gebracht, maar ik vind het nog niet goed genoeg! Met dit geld probeer ik zoveel mogelijk stations en treinen gebruiksvriendelijk te maken voor mensen met een beperking'.

De zilveren en bronzen Venus van Milo
Ook de nummer twee en drie krijgen een mooie prijs van het goededoelenfonds van DELA. De tweede, zilveren plek is voor Anne-Miek Vroom, die ondanks haar Osteogenesis Imperfecta zich met haar stichting IKONE dagelijks inzet voor de kwaliteit van leven van mensen met een chronische, fysieke aandoening. De derde, bronzen plek gaat naar Jacqueline Glijn, die anderen probeert te inspireren met haar rolstoeldansen. Doeve: 'Met de Gouden Venus van Milo willen wij erkenning geven aan alle mensen met een beperking die zich inzetten voor de maatschappij en elke dag proberen om anderen te inspireren. Deze award biedt ons de kans om hen in het zonnetje te zetten. Het kiezen van een winnaar was een lastige klus, want elk verhaal is bijzonder. Het is overweldigend om te zien welke initiatieven er in Nederland allemaal zijn.' Op www.top100onbeperkt.nl staat een overzicht van alle honderd genomineerden.

DELA goededoelenfonds
Met het thema 'Onbeperkt!' nodigt het DELA goededoelenfonds mensen met een beperking uit om, als vrijwilliger, iets goeds te doen voor een ander. Samen met leden en medewerkers van coöperatie DELA. Door iets goeds te doen voor een ander geven we het leven meer betekenis. Het is de bedoeling dat mensen met een beperking het project uitvoeren. Bij coöperatie DELA geloven we in een waardig afscheid voor iedereen, maar we geloven vooral dat we er zijn voor elkaar. We willen dat iedereen ervaart dat hij meedoet en ertoe doet. Want we zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mia van Eijl, manager DELA goededoelenfonds 06 51 82 00 85 of e-mail mvaneijl@dela.org

Coöperatie DELA

plaats:
Eindhoven
website:
http://www.dela.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234