VvE Belang: "Beperk macht grooteigenaar binnen VvE"

VvE Belang: "Beperk macht grooteigenaar binnen VvE"

"Grooteigenaar in VvE's vaak te machtig; beperk macht om appartementseigenaren te beschermen"

Zo'n 72% van alle koopappartementen zijn onderdeel van een gemengd complex. Dit zijn verenigingen van eigenaars waarin zowel appartementseigenaren wonen als huurders. Een deel van deze VvE's heeft te maken met een grooteigenaar, een particulier, woningbouwcorporatie of investeerder, met meer dan 50% van de appartementsrechten en daarmee een meerderheidsstem in de vergadering van de Vereniging van Eigenaars. Kees Oomen, directeur van VvE Belang, signaleert grote problemen: "Deze grooteigenaar kan feitelijk helemaal alleen bepalen wat er gebeurt in een appartementencomplex. Vaak gaat dit goed, maar te vaak komt het voor dat grooteigenaren hun macht misbruiken en het redelijke belang van de overige eigenaars op het tweede plan komt. Er moet wat gebeuren om de individuele appartementseigenaar beter te beschermen." Daarom roept VvE Belang de Tweede Kamer op om serieus onderzoek te doen naar manieren waarop dit het beste kan. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp met minister Blok van Wonen & Rijksdienst.

In de afgelopen jaren zijn er veel voorbeelden geweest van grooteigenaren die zich niets aantrokken van de belangen van de appartementseigenaar. Oomen: "We krijgen heel veel klachten over dit onderwerp van onze achterban. Recent was er nog een rechtszaak in een serviceflat waarbij de appartementseigenaren gedwongen werden om bijna 20 duizend euro te betalen voor een renovatie waar zij geen invloed op hadden. In andere gevallen weigert de grooteigenaar om noodzakelijk onderhoud uit te voeren of is sprake van belangenverstrengeling doordat de grooteigenaar een bevriende beheerder aanstelt of zelfs het eigen bedrijf." Oomen stelt daarom voor om de macht van de grooteigenaar in te perken: "Er zijn genoeg goede voorbeelden van hoe dat kan. In Duitsland bijvoorbeeld hanteert men het 'Kopfprinzip' waarbij iedere aanwezige één stem heeft. In weer andere landen is het geregeld dat de grooteigenaar maximaal de helft van de aanwezige stemmen heeft en dus niets kan beslissen zonder tenminste één andere eigenaar mee te krijgen." Dit laatste zou wat Oomen betreft ook prima passen in Nederland. "Het is een ingewikkeld onderwerp, maar actie is keihard nodig: de appartementseigenaar moet beter beschermd. Een serieus onderzoek naar de mogelijkheden is het minste wat we kunnen doen."

Geplaatst in:

Voor vragen of commentaar is Kees Oomen, directeur van VvE Belang bereikbaar via telefoonnummer 06 - 53 83 63 07 of per e-mail via oomen@vvebelang.nl.

VvE Belang: de grootste belangenbehartiger voor VvE's in Nederland
Stichting VvE Belang is de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor Vereniging van Eigenaars (VvE's) en appartementseigenaren met ruim 11 duizend aangesloten VvE's die meer dan 250 duizend appartementseigenaren vertegenwoordigen.

VvE Belang zet zich in voor het versterken van de positie van de VvE's en appartementseigenaren in Nederland en komt op voor hun belangen. Naast collectieve belangenbehartiging kunnen deelnemers gebruikmaken van gespecialiseerde juridische en bouwkundige dienstverlening. Ook worden voorlichtingsbijeenkomsten aangeboden met jaarlijks duizenden bezoekers, ontvangen de aangeslotenen het vakblad VvE Magazine en profiteren ze van tal van kortingen op cursussen en andere relevante zaken.

In Nederland zijn zo'n 125 duizend VvE's met daarin gezamenlijk ruim 1,1 miljoen appartementen.

VvE Belang

plaats:
Oosterhout
website:
http://www.vvebelang.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234