Duurste Kuifje stripboek onder de hamer

Tekstloos album moet 60.000 euro opbrengen

Deze week komt bij online veilinghuis Catawiki één van de duurste en meest zeldzame Kuifje stripboeken ooit onder de hamer. Het gaat om een tekstloze versie van het album 'Kuifje in Afrika' uit 1948. Volgens veilingmeester Jacques Pels, stripboeken expert bij Catawiki is het een bijzonder album. ''Het gaat om een prototype-album dat eind jaren 40 door een vertegenwoordiger van uitgeverij Casterman werd gebruikt tijdens de voorverkoop in het buitenland. Het album heeft daarom geen titel op de voorkant en ook geen teksten in de tekstballonen. Het is tevens het eerste Kuifje album dat volledig in kleur verscheen. Op de hele wereld zijn slechts 7 exemplaren van dit tekstloze album bekend''. Het kuifje album is onderdeel van een exclusieve stripveiling met een groot aantal waardevolle strips en tekeningen. Een ander topstuk in de veiling is een originele pagina van het allereerste Suske en Wiske album 'Op het eiland Amoras'. De pagina die in 1946 door Willy Vandersteen werd gemaakt heeft een geschatte waarde van ongeveer 12.000 euro. Het veilinghuis verwacht dat de veiling in totaal meer dan 300.000 euro zal opbrengen.

Kuifje album
''Het tekstloze Kuifje album is na 68 jaar nog altijd in bijna nieuwstaat. De andere exemplaren zijn in minder goede staat en dat maakt het album in de veiling het duurste album van de 7 bekende exemplaren'', aldus veilingmeester Pels. Het is voor het eerst dat er één van de exemplaren op de markt komt en de verwachting is dat er uit de hele wereld zal worden meegeboden. De schatting is dat het album tussen de 50.000 en 60.000 euro kan opbrengen. Vorig jaar werd er op Catawiki al een door tekenaar Hergé gesigneerde uitgave van het eerste Kuifje-album 'Tintin au pays des sovjets' (kuifje in het land van de Sovjets) uit 1930 geveild voor 30.000 euro. De prijzen van oude en zeldzame Kuifje albums stijgen al jaren enorm. Dit komt vooral omdat er naast Europese verzamelaars tegenwoordig ook veel Kuifje verzamelaars actief zijn in Amerika en Azie.

Topstukken
De veiling herbergt naast het Kuifje album en de Suske en Wiske tekening nog een aantal andere bijzondere objecten. Zo kan er ook worden meegeboden op een zeldzame uitgave van het eerste album van Asterix (waarde 6.000 euro), een levensgroot beeld van stripfiguur Nero (waarde 3.000 euro) en een originele tekening van Lucky Luke (waarde 700 euro). Tot slot verwacht veilingmeester Pels een hoge opbrengst voor een aquarel van de westernstrip Blueberry gemaakt door tekenaar Giraud (waarde 18.000 euro).

De veiling is inmiddels gestart en duurt tot en met zondag 29 mei. De veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/strips

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234