Dynastie, portretten van Oranje-Nassau

Portretten van stadhouders, koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen sieren de muren van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze vormen het luisterrijke decor van staatsbezoeken en koninklijke ontvangsten. Van ruiter- en staatsieportretten tot familie- en kinderportretten. De schilderijen geven een overzicht van de leden van de Oranje-dynastie door de eeuwen heen. Het zijn geen spontane 'kiekjes' maar zorgvuldig uitgedachte voorstellingen vol symboliek. Ze passen in de lange traditie van het vorstenportret.

Veel van de eeuwenoude portretten zijn onderdeel van de permanente inrichting van het Paleis. Tot op de dag van vandaag vervullen ze hun oorspronkelijke functie: ze visualiseren en bekrachtigen de maatschappelijke positie en waardigheid van het Huis Oranje-Nassau. De tentoonstelling zal aangevuld worden met een bijzondere selectie schilderijen die normaal gesproken hangen op Paleis Huis Ten Bosch. Waaronder een levensgroot familieportret uit 1788 van Johan Friedrich August Tischbein en een 'reeks van schoonheden' geschilderd door Gerard van Honthorst. Ter gelegenheid van de tentoonstelling zijn deze laatstgenoemde portretten gerestaureerd. Nooit eerder waren zij in deze samenhang in het openbaar te zien.
Alle schilderijen, aangevuld met portretminiaturen, behoren tot de collectie van de Koninklijke Verzamelingen. De portretten in het Paleis geven een unieke inkijk in de ontwikkeling, de functie en het gebruik van dit type portret binnen het Huis Oranje-Nassau. Hun unieke symboliek wordt deze zomer ontrafeld.

Deze zomer staat het Koninklijk Paleis Amsterdam in het teken van Dynastie, portretten van Oranje-Nassau. Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven (Ned-Eng).

2 juli - 25 september / dagelijks 10 - 17 uur / Koninklijk Paleis Amsterdam

Hoogstwaarschijnlijk zal er een persontvangst plaatsvinden op 30 juni.

St. Koninklijk Paleis Amsterdam

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.paleisamsterdam.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234