Paardenmarkt Oudeschoot schiet ernstig tekort

De paardenmarkt van Oudeschoot, die op Tweede Pinksterdag 16 mei gehouden werd, schiet ernstig tekort in diverse artikelen van de wet- en regelgeving. Vooral het ontbreken van een veterinaire toegangscontrole, de slechte voorziening van drinkwater en voeding en de ernstige hoeveelheid stress voor de dieren springen in het oog. De sfeer op de markt was grimmig en agressief. De medewerkers van de Dierenbescherming zijn fysiek en verbaal belaagd. Bovendien ontstond er aan het eind van de ochtend een flinke vechtpartij tussen enkele handelaren. De politie moest eraan te pas komen om de boel te sussen.

Geen toegangscontrole
Bij aankomst van ons team bleken er al veel paarden op het marktterrein aanwezig te zijn, deze waren voor de officiële aanvangstijd al te zijn uitgeladen waardoor we dit niet hebben meegekregen. Navraag bij handelaren leerden ons dat er geen toegangscontrole had plaatsgevonden terwijl dit wel verplicht is. Ook bleek dat ze niet wisten ze of er een dierenarts aanwezig was. Met grote moeite hebben we deze uiteindelijk wel weten te vinden, maar hij weigerde ons te woord te staan.

Drinkwater en voedsel
Op het eerste oog leek er voldoende drinkwater beschikbaar voor de dieren, maar wie beter keek ontdekte dat 7 van de 8 paarden niet bij de emmer konden omdat ze te kort stonden aangebonden. Ook konden veel dieren niet bij het gras waar ze op stonden en waar dat wel kon trapte de dieren het al snel kapot vanwege de stress. De aanwezige balen ruwvoer werden als zitplaats gebruikt in plaats dat dit aan de paarden werd gevoerd.

Overmatige stress
Het was een zeer onrustige markt. Er zijn meer dan dertig paarden losgebroken en tal van pogingen tot losbreken waargenomen. De paarden trapte elkaar onderling en er zijn door ons meerdere verwondingen geteld en de mate van graven was zeer ernstig te noemen.

Geen toekomst voor paardenmarkt
De paardenmarkt in Oudeschoot heeft voor ons bevestigd dat er geen toekomst is voor deze handelsvorm. Zelfs bij afwezigheid van stressfactoren als een kermis en luide muziek vanuit de horeca hebben de paarden nog steeds zwaar te lijden door stress. De Dierenbescherming vindt paardenmarkten een achterhaalde vorm van paardenhandel. Het valt niet te rijmen met onze huidige kennis van de fysiologie en ethologie van het paard. Wij vinden dan ook dat er een einde moet komen aan deze vorm van paardenhandel.

Dik Nagtegaal
Persvoorlichter
T 088 811 32 68
M 06 26 14 68 56
dik.nagtegaal@dierenbescherming.nl

Dierenbescherming

plaats:
Oudeschoot
website:
http://www.dierenbescherming.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234