Bert Coppus schenkt schilderijen aan Limburgs Museum

Het Limburgs Museum in Venlo heeft een schenking ontvangen van Bert Coppus, de nestor onder de kunstschilders in Noord-Limburg. Het betreft een zevental landschapschilderijen. Ze zijn vervaardigd in de kop van Limburg, tussen Maas en Peel. Ter gelegenheid van deze schenking is er vanaf zaterdag 4 juni tot en met zondag 21 augustus aanstaande een kleine kabinetspresentatie te zien van ruim twintig werken, Ze omspannen de carrière van Coppus en zijn ontstaan tussen de jaren 1955 en 2012. Bij deze presentatie wordt een documentaire over Bert Coppus vertoond, gemaakt door amateurcineast Arie Stas uit Horst.

Museum-directeur Jos Schatorjé is verheugd met de schenking: "We verwerven normaal geen werk van kunstenaars die nog leven. Maar het gaat hier om een schenking van werk dat goed aansluit bij onze collectie. Landschappen uit Noord-Limburg zijn relatief zeldzaam. Het zwaartepunt van onze collectie topografische schilderkunst ligt in het zuiden en midden van de provincie. De werken van Bert Coppus zijn dus een belangrijke aanvulling."

Bert Coppus (Horst 1932) bleek al als kind veel aanleg te hebben voor tekenen en schilderen. Na de Tweede Wereldoorlog werden jonge mannen echter geacht een vak te leren, dat de garantie bood van brood op de plank. Als oudste zoon van een aannemer, werd Bert Coppus daarom een opleiding gestuurd tot meester-, decoratie-, en huisschilder.
I
In 1952 meldde Bert Coppus zich aan bij Jan van Eijck Academie in Maastricht, waar hij vijf jaar later met een onderscheiding afstudeerde. Na de studie vestigde hij zich in Horst. In de regio was hij jarenlang een van de weinige professionele kunstenaars. Het werk van Coppus is soms melancholisch, omdat hij met pijn in het hart ziet dat geliefde plekken snel en onherkenbaar kan veranderen. Maar natuur kan ook zijn eigen gang gaan of in positieve zin door de mens worden beïnvloed. Denk daarbij aan de Peel in brand, de Maas die zich bij overstromingen niet laat intomen en het heidelandschap dat zich ontwikkelt op ontboste stuifduinen.

Inlichtingen: Sef Derkx, telefoon 077 352 21 12

Limburgs Museum

plaats:
Venlo
website:
http://www.limburgsmuseum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234