Jean-Claude Trichet treedt toe tot de Systemic Risk Council als Senior Adviseur

WASHINGTON, 19 mei 2016 /PRNewswire/ -- Op 19 mei 2016 verwelkomt de Systemic Risk Council Jean-Claude Trichet als nieuwste lid, om samen met Paul Volcker als Senior Adviseur van de Raad te fungeren.

Dhr. Trichet, die momenteel de voorzitter is van de Groep van 30 Adviesgroep voor Internationale Economische en Monetaire Zaken (Group of 30 Consultative Group on International Economic and Monetary Affairs), was de voorzitter van de Europese Centrale Bank van 2003 tot 2011 en de gouverneur van de Banque de France in de 10 jaar daarvoor. In die periode was hij onder meer ook voorzitter van de in Bazel gevestigde groep van Gouverneurs en de Hoofden van Toezicht, die toezicht houdt op het Bazelse Comité voor bankentoezicht.

Sir Paul Tucker, voorzitter van de Systemic Risk Council, deelde zijn tevredenheid over dit nieuws. "We zijn bijzonder blij dat Jean-Claude Trichet toetreedt tot de Systemic Risk Council als senior adviseur. Als één van de meest vooraanstaande figuren op vlak van economisch en financial beleid wereldwijd, zullen het advies en de raad van Jean-Claude van onschatbaar belang zijn voor de SRC in zijn bijdrage aan het opbouwen van een beter regime voor het behoud van de financiële stabiliteit. Zijn betrokkenheid is een belangrijke stap voorwaarts om de Raad meer internationale uitstraling te geven, echter zonder onze focus op de VS achterwege te laten."

Sheila Bair, stichtend voorzitter van de SRC van 2012 tot 2015 en voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation van 2006 tot 2011, benadrukte dat de toetreding van dhr. Trichet de status van de SRC als een toonaangevende autoriteit op vlak van systeemrisico versterkt. "Ik heb met Jean-Claude samengewerkt tijdens de mondiale financiële crisis die in 2007 begon en ik heb gezien dat hij een rationeel en voorzichtig verdediger is van de stabiliteit van de financiële markt. Zijn toetreding tot de Systemic Risk Council zal de reeds belangrijke bijdrage van de groep aan de veiligheid en soliditeit van het wereldwijde financiële systeem alleen maar versterken." Mevr. Bair heeft kort geleden de functie als voorzitter van Washington College in Chestertown, Maryland, op zich genomen.

Paul Volcker, voormalig voorzitter van de Federal Reserve Board en Senior Adviseur van de Systemic Risk Council, zei, "Ik ben heel blij dat ik Jean-Claude Trichet mag verwelkomen om samen met mij als Senior Adviseur een bijdrage te leveren aan deze steeds mondialere Raad. Onder leiding van Sheila en nu Paul is onze Raad een machtige stem geworden voor de hervorming van de financiële regelgeving. Met de komst van Jean-Claude wordt de internationale aard van het lidmaatschap en het werk van de Raad benadrukt. Dit zal helpen om onze stem over de hele wereld te versterken."

Jean-Claude Trichet zei: "Ik ben heel dankbaar voor deze uitnodiging van Sir Paul Tucker om toe te treden tot de Systemic Risk Council. Het is een voorrecht voor mij om met hem, Sheila Bair, en alle eminente leden van de SRC samen te werken. Het is niet alleen een groot voorrecht, maar ook een eer om samen met Paul Volcker de Raad bij te staan als Senior Adviseur."

Momenteel is dhr. Trichet de voorzitter van de nonprofit adviesgroep Group of 30 in Washington D.C. Hij is de voorzitter van het bestuur van Bruegel, een denktank die in Brussel is gevestigd, en de Europese voorzitter van de Trilaterale Commissie.

De onafhankelijke, niet-partijgebonden Systemic Risk Council (www.systemicriskcouncil.org [http://www.systemicriskcouncil.org/]) is opgericht in 2012 om een hervorming van de regelgeving van de kapitaalmarkten in de VS en wereldwijd te monitoren en aan te moedigen, vooral gericht op het systeemrisico. De Raad is opgericht door het CFA Institute en Pew Charitable Trusts en wordt momenteel gefinancierd door het Instituut, een wereldwijde vereniging van meer dan 125.000 beleggingsprofessionals die op de eerste plaats de belangen van de beleggers verdedigen en die de toon aangeven voor professionele excellentie in de financiële wereld. Sinds 2014 heeft de Raad ook Europese leden om zo zijn wereldwijde expertise en bereik te vergroten.

De Raad opereert op basis van samenwerking om overeenstemming te bereiken over elk van zijn aanbevelingen. De verklaringen, documenten en aanbevelingen van de vrijwillige Raad van de private sector vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de visie van het CFA Institute.

Over Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet was voorzitter van de Europese Centrale Bank, het Europees Comité voor Systeemrisico's en de Global Economy Meeting van Voorzitters van Centrale Banken in Bazel tot eind 2011.

Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de Franse Schatkist gedurende zes jaar en de gouverneur van de Banque de France gedurende tien jaar. Eerder in zijn carrière bekleedde hij functies binnen de Franse ambtenarij, onder andere bij de Inspection Générale des Finances, het ministerie van Financiën en als adviseur van de Franse president voor micro-economie, energie, industrie en onderzoek (1978-81).

Dhr. Trichet studeerde af aan de École des Mines in Nancy, het Institut d'Études Politiques in Parijs en de Universiteit van Parijs in Economie. Hij is Doctor Honoris Causa van verschillende universiteiten en alumnus van de École Nationale d'Administration.


Systemic Risk Council


CONTACT: Alliccia Hernandez, PR Specialist, Americas, +1 (212) 705-1739,alliccia.hernandez@cfainstitute.org


Web site: http://www.systemicriskcouncil.org/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234