Duurste Nederlandse stripboek ooit brengt 6.000 euro op

Onbekende strip duikt op tijdens veiling

Gisteravond is bij online veilinghuis Catawiki het duurste Nederlandse stripboek ooit geveild. Het album 'De grote otter' wisselde voor bijna 6.000 euro van eigenaar. Het album dat in 1947 werd geschreven en getekend door de Nederlander Hans G. Kresse (1921 - 1992) is in één klap het duurste stripboek dat ooit door een Nederlandse tekenaar is getekend. Volgens veilingmeester Jurry Heshusius, stripboekenexpert bij Catawiki gaat het om een bijzonder stripboek. ''Tot nu toe was er slechts 1 exemplaar van dit 'proefalbum' bekend. Van dat album ontbrak helaas ook nog eens de omslag. We waren dan ook enorm verrast toen dit album onlangs met omslag bij ons op de veiling werd aangeboden. Niemand wist dat er nog een album bestond. Het album is nooit in de handel verschenen en er bestaan dus alleen 2 proefexemplaren''. Volgens het veilinghuis was er veel belangstelling en bracht het stripboek dan ook ruim 5 keer meer op dan verwacht. Uiteindelijk trok een Vlaamse bieder aan het langste eind.

Tekenaar Hans G. Kresse
Hans Georg Kresse werd in 1921 in Amsterdam geboren en begon met tekenen op 17-jarige leeftijd. Zijn tekencarrière ging pas echt van start toen hij in 1944 voor de studio van Marten Toonder ging werken. Hier tekende hij verschillende stripseries zoals 'Tarzan' en 'Robby' die in 1945 verschenen in het dagblad Trouw. Maar bij het grote publiek beleefde hij zijn grote doorbraak met de strip 'Eric de Noorman' die hij vanaf 1946 tekende. In bijna twintig jaar zijn er 67 verhalen in diverse dagbladen verschenen. Daarmee behoort Kresse samen met Marten Toonder (Tom Poes), Piet Wijn (Douwe Dabbert) en Pieter Kuhn (Kapitein Rob) tot de belangrijkste Nederlandse striptekenaars van de 20e eeuw.

Strips stijgen in waarde
Veilingmeester Jeshusius, geeft aan dat bijzondere strips steeds meer waard worden. ''Strips gaan wereldwijd voor steeds hogere bedragen van hand tot hand. Daarbij gaat het altijd om bijzondere exemplaren als een oude eerste druk of een zeldzame uitgave. Zo werden de eerste uitgaven van Batman en Superman afgelopen jaren in Amerika al meerdere keren geveild voor recordopbrengsten van ruim een miljoen dollar. Eerder dit jaar was er bij Catawiki ook al een recordopbrengst voor het duurste Nederlandstalige stripboek ooit. Toen bracht het album ''De vrolijke avonturen van Doris Dobbel'' van de Belgische tekenaar Marc Sleen ruim 16.500 euro op. De recordopbrengsten voor deze stripboeken laten duidelijk zien dat ook de waarde van strips in Europa snel stijgt''.

Het resultaat van de veiling is te bekijken via: http://www.catawiki.nl/kresse

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234