Start Week van het huisdier

De Week van het Huisdier, die dit jaar van zaterdag 14 tot en met zondag 22 mei door het hele land gehouden wordt, staat helemaal in het teken van 'het nieuwe huisdieren houden'. Het LICG, organisator van de week, brengt in deze week onder de aandacht dat de inzichten in het houden van huisdieren zijn veranderd.

Sommige vastgeroeste gewoontes kunnen niet meer anno 2016. Denk bijvoorbeeld aan één konijn in een klein hokje, trainen door straffen in plaats van belonen, de slipketting als correctiemiddel, een goudvis in een kom en eenzijdige of verkeerde voeding van vogels en reptielen.

In de kijk op dieren houden is veel veranderd. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe trainingsmethoden voor honden en er zijn nieuwe inzichten in de rashondenfokkerij om erfelijke aandoeningen tegen te gaan. Het chippen en registreren van honden is inmiddels verplicht, maar ook het chippen van katten raadt het LICG zeker aan.

Tegenwoordig moet iedereen die bedrijfsmatig dieren houdt een bewijs van vakbekwaamheid hebben en mensen behoren bij de verkoop van een dier informatie op papier mee te krijgen. Er is nu ook een huisdierenlijst voor zoogdieren die bepaalt welke dieren men mag houden.

Ook wordt er veel meer internationaal gereisd met dieren. Steeds meer honden mogen mee op vakantie en veel mensen willen zwerfdieren helpen door ze naar Nederland te halen. In het buitenland heersen echter soms ziekten die bij ons niet voorkomen en het risico op besmetting neemt daarmee ook toe. Het LICG vertelt waar mensen op moeten letten.

Tijdens de Week van het Huisdier zal het LICG een online magazine publiceren waarin een aantal aspecten van 'het nieuwe huisdieren houden' belicht wordt. Op de website is bovendien steeds recente informatie te vinden over het houden van huisdieren. Het LICG hoopt er zo aan bij te dragen dat elke huisdierbezitter helemaal up-to-date kan genieten van zijn huisdier.

Geplaatst in:

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

plaats:
Barneveld
website:
https://www.licg.nl/7x/home.html

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234