Een eeuw familiefilms in Limburgs Museum in Venlo

'Een eeuw thuisbioscoop. Van projector naar smartphone', dat is de titel van een bijzondere tentoonstelling die van zaterdag 28 mei tot en met zondag 30 oktober 2016 te zien is in het Limburgs Museum in Venlo. Van de oudste privéfilms tot vlogs op YouTube. Sinds de introductie rond 1910 van hanteerbare filmapparatuur voor thuisgebruik zijn we geneigd om alledaagse familietaferelen te filmen. Het gaat dan over de eerste hapjes en stapjes van een baby, feesten en vakantiereisjes.

De expositie belicht het fascinerende fenomeen van de privémedia met Limburg als decor. De bezoeker wordt meegezogen in de tijd met familiefilm-fragmenten vol geluk en tragiek, YouTube-video's, fotografische tijdsbeelden, bijzondere authentieke apparatuur uit diverse collecties, film-accessoires, handboeken, tijdschriften en advertenties.

In de loop van een eeuw heeft de amateur-cineast een steeds belangrijkere rol gekregen. Nieuwe technologieën als video waren van invloed op amateurfilms. Anno nu is het maken, bewerken en verspreiden van filmpjes niet meer weg te denken uit de cultuur van alledag. Het terrein van de exclusieve thuisbioscoop is verlegd naar de smartphone. We vechten om aandacht op sociale media. Maar ook ontstaan er nieuwe genres, waarvoor home movies de basis vormen.

Een andere verhaallijn in de tentoonstelling vormt een documentaire in vier delen over de geschiedenis van de familie van fotograaf Werner Mantz, die zich in 1938 vanuit Keulen in Maastricht vestigde. Werner Mantz, zijn kinderen en kleinkinderen hebben bijna een eeuw lang thuisfilms gemaakt. De beelden laten een intieme privéwereld zien en documenteren tegelijkertijd óók de geschiedenis.In de documentaire neemt Werner Mantz, gespeeld door acteur Hans van Leipsig, de kijker mee terug in de tijd.

Inlichtingen: Frank Holthuizen of Sef Derkx, telefoon 077 352 21 12

Limburgs Museum

plaats:
Venlo
website:
http://www.limburgsmuseum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234