'Sex and the City': zou verstedelijking kunnen resulteren in meer baby's?

MÜNCHEN, May 12, 2016 /PRNewswire/ --
- Steden worden misschien onterecht als 'valkuil voor vruchtbaarheid' bestempeld.  
- De verstedelijking neemt toe, terwijl de wereldwijde vruchtbaarheid dramatisch
verminderd is, dus historisch werden deze twee demografische tendenzen aan elkaar
gekoppeld  
- Nieuw onderzoek toont aan, dat het geboortecijfer in 41 belangrijke steden in Europa
en de VS feitelijk 7% hoger ligt dan het nationale gemiddelde van het desbetreffende
land.  
- Zelfs steden met de hoogste kosten voor levensonderhoud tonen hogere
vruchtbaarheidscijfers, waaronder Londen, New York en Stockholm.  


Verstedelijking werd in het verleden in verband gebracht met lagere geboortecijfers, maar het onderzoek heeft de mythe van steden als 'valkuil voor vruchtbaarheid' ontmanteld. Een recente studie van Allianz heeft uitgewezen dat het geboortecijfer in 41 belangrijke steden in Europa en de VS feitelijk hoger ligt dan het nationale gemiddelde van het desbetreffende land.
(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160411/353863-INFO )

Terwijl de steden in de afgelopen decennia ongeëvenaarde groei hebben ondervonden, zijn de wereldwijde vruchtbaarheidsniveaus dramatisch gedaald. Sommige demografen geloven dat de condities die mensen naar de steden trekken, zoals een betere toegang tot opleiding, betere werkgelegenheid voor vrouwen en opties op het gebied van gezinsplanning, ook verband zouden kunnen houden met deze daling.
Toch is er recent bewijs dat de steden in de ontwikkelde landen een 'kleine babyboom' meemaken. In welke mate dit wijdverspreid is, werd aangetoond door recent onderzoek dat gevoerd is door de eenheid van 'International Pensions' van Allianz, één van 's werelds grootste verzekeraars. Hieruit bleek dat het geboortecijfer in 41 belangrijke steden in Europa en de VS feitelijk 7% hoger ligt dan het nationale gemiddelde van het land, waarin de stad zich bevindt.
In deze studie over vruchtbaarheid in steden in Europa en de VS werden de geboortecijfers berekend en vergeleken met de nationale geboortecijfers. * De lijst in de studie omvat Europese hoofdsteden en steden met meer dan 1 miljoen inwoners. De onderzoekers hebben ontdekt dat het hogere vruchtbaarheidspatroon de grenzen overschrijdt: Lissabon (+50%), Bratislava (+31%) en Birmingham in het VK (+17%) nemen de eerste plaatsen in op de lijst van steden die onderzocht zijn in verband met een hoger geboortecijfer. In de VS was het bijgestelde geboortecijfer voor NYC +5% in vergelijking met het nationale gemiddelde; in Chicago was dit +3% en in Dallas +17%.
"Het kwam als een verrassing dat steden met de hoogste kosten voor levensonderhoud en woonvoorziening tevens een hoger geboortecijfer vertonen in vergelijking met het nationale gemiddelde," zei Brigitte Miksa, Hoofd van 'International Pensions'. "Hieronder vinden we New York City, München (+5%), Londen (+8%), Stockholm (+13%), Kopenhagen (+14%) en Oslo (+16%)."
De aandrijvende factoren voor de stijging van de vruchtbaarheid in sommige steden omvatten betere kansen op banen die een evenwicht voor werk-leven bieden, een completere infrastructuur met gemakkelijke toegang tot kinderzorg, een gewijzigde houding ten aanzien van het ouderschap bij welgestelde stellen en stijgende immigratie.
De onderzoekers van Allianz waarschuwen wel dat, hoewel een babyboom misschien een demografisch voordeel kan zijn, het geen wondermiddel is wat betreft de problemen die de verouderende maatschappij met zich meebrengt. Onder de geanalyseerde steden hebben alleen Dallas en Birmingham het vruchtbaarheidsniveau van 2.1 kinderen per vrouw, het cijfer dat noodzakelijk is voor de vervanging van een generatie zonder immigratie. Vijf andere steden - Brussel, Stockholm, Oslo, Londen en New York - hebben vruchtbaarheidsniveaus die net onder het vervangingsniveau liggen. Volgens Brigitte Miksa betekent dit, dat de "landen nog steeds andere manieren zullen moeten vinden om hun bevolking op peil te houden en om hun openbare diensten en pensioensystemen te financieren." Meer informatie:  

- Grotere steden, meer baby's?
http://projectm-online.com/app/uploads/PROJECTM-Fertility-and-Cities-Demography-Special.pdf


*Zie het rapport voor een beschrijving van de methodologie.  
Deze beoordelingen zijn, zoals gewoonlijk, onderworpen aan de hieronder verstrekte niet-aansprakelijkheidsverklaring.
- Kruisverwijzing: afbeelding is beschikbaar bij AP Images (http://www.apimages.com) -
Over Allianz  
Allianz is, samen met de klanten en de verkooppartners, één van de sterkste financiële gemeenschappen. Meer dan 85 miljoen door Allianz verzekerde privé en ondernemingsklanten vertrouwen op de kennis, het wereldwijde bereik, de kracht en de soliditeit van het kapitaal om hen te helpen het beste voordeel te trekken uit financiële mogelijkheden en om hen te beschermen tegen risico's en deze te vermijden. In 2015 hebben circa 142.000 werknemers in meer dan 70 landen een totaal bedrag aan inkomsten van 125.2 miljard euro en een bedrijfswinst van 10.7 miljard euro voortgebracht. De prestaties voor onze klanten bedroegen 107.4 miljard euro.
Dit zakelijke succes in verzekeringen, activabeheer en dienstverlening is steeds meer gebaseerd op de vraag vanuit de klanten naar crisisbestendige financiële oplossingen voor een verouderende samenleving en voor de uitdagingen van klimaatverandering. Doorzichtigheid en integriteit zijn de hoofdbestanddelen van een duurzaam ondernemingsbestuur bij Allianz SE.
Zie de volledige niet-aansprakelijkheidsverklaring bij: http://projectm-online.com/legal-statement
Contact: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Greg Langley, greg.langley@allianzam.com , tel. +49-89-1220-7577


Photo:
http://photos.prnewswire.com/prnh/20160411/353863-INFO


Allianz Asset Management AG

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234