Cinekid brengt app op de markt met advies over geschikte kinder-apps

Ouders downloaden vaak riskante apps voor hun kinderen. Dit gebeurt uiteraard niet met opzet. Door een miljoenenaanbod aan kinder-apps hebben ouders simpelweg geen idee welke geschikt zijn. Dat moet anders. Om ouders op weg te helpen is Cinekid AppLab ontwikkeld, een gratis app met een onafhankelijke selectie van veilige en kwalitatieve applicaties voor kinderen. "Een belangrijke tool voor ouders", aldus Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en senior Jeugd en Opvoeding bij het Nederlands Jeugdinstituut.

"Kwalitatieve apps dragen op veel manieren bij aan de ontwikkeling van een kind", vertelt Nikken. Er bestaan ontelbaar veel applicaties die gunstig zijn voor de emotionele, fysieke, cognitieve en creatieve groei. Ouders staan dan ook positief tegenover digitale media. Door het enorme aanbod tasten ouders echter nog in het duister. Nikken is daarom groot voorstander van media guidance tools: "Professionele platforms als Cinekid AppLab doen het grondige selectiewerk waar je als ouder vaak geen tijd voor hebt."

Honderden nieuwe apps per week
Dat ouders behoefte hebben aan overzicht, is goed te verklaren. Apple's App Store bevat 1.5 miljoen apps en Google Play store heeft maar liefst 1.6 miljoen apps in de aanbieding. Het grootste gedeelte hiervan zijn gericht op kinderen. En elke dag komen er honderden nieuwe apps bij. "Ouders willen graag de juiste keuze maken, maar je ziet niet altijd meteen of een app onveilig is", verklaart Remco Pijpers van stichting Kennisnet en verantwoordelijk voor de website Mijn Kind Online.

Groot kwaliteitsverschil apps
Ouders geven voorkeur aan gratis kinder-apps. Ook geven ouders hun kinderen de vrijheid zelfstandig apps te downloaden, als deze maar geen geld kosten. Pijpers legt uit dat er grote kwalitatieve verschillen zijn tussen gratis apps en betaalde apps. "Gratis apps hebben in veel gevallen commerciële doeleinden, bevatten in-app aankopen en gaan onzorgvuldig om met persoonsgegevens van kinderen. Denk hierbij aan foto's, namen en adresgegevens." Bijna de helft van alle ouders is daarom wel bereid te betalen voor een app, als dit de veiligheid van de app garandeert, blijkt uit onderzoek van Tech and Play uit 2016.

Download bewust: 4 op de 10 apps zijn onveilig
Om kinderen te beschermen is het belangrijk dat onveilige apps geen kans krijgen. Mijn Kind Online bracht in 2014 het onderzoek 'Kapers op de kust - over het kapen van persoonsgegevens door kinder-apps' uit. Hieruit blijkt dat 4 op de 10 applicaties, waaronder veel kinder-apps, onveilig zijn. Cinekid AppLab kiest op zorgvuldige wijze alleen hoog kwalitatieve apps uit. Hierdoor krijgen veilige applicaties die de ontwikkeling van kinderen stimuleren de ruimte. Door bewust te downloaden, dragen ouders bij aan een veilige digitale wereld.

3 op de 4 huishoudens heeft een tablet
De digitale wereld is niet meer uit ons leven weg te denken. Zeker 3 op de 4 huishoudens heeft een tablet en het tabletgebruik onder kinderen blijft stijgen. Kinderen groeien op met de nieuwste apparaten en technologieën. Het is onvermijdelijk om niet met digitale gadgets in contact te komen. Cinekid wil met het ontstaan van AppLab een veilige plek binnen deze digitale jungle creëren.

Ontwikkeling van kinderen voorop
Cinekid staat voor een evenwichtige ontwikkeling van het kind. Cinekid AppLab selecteert maandelijks de nieuwste en beste apps voor kinderen tussen de 2 en 18 jaar. Ouders kunnen apps selecteren op leeftijd en categorieën als 'bewegen', 'communiceren', 'gratis', 'knutselen', 'leren en weten' en 'puzzelen en denken'. Alle
apps worden onafhankelijk beoordeeld en zijn allemaal voorzien van recensies en filmpjes. Nikken: "Cinekid AppLab is een waardevol initiatief en biedt ouders betrouwbaarheid en overzicht."

Voor meer informatie over de AppLab kunt u contact opnemen met:

Emma O'Hare, Projectleider Cinekid AppLab / e.ohare@cinekid.nl / 020 - 531 78 90
Sandra van Beers, Marketing & Communicatie / s.vanbeers@cinekid.nl / 020 - 5317895

Stichting Cinekid

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.cinekid.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234