Zeldzame handleiding van de Enigma nu te zien

De zeer zeldzame en geheime handleiding van de Duitse codeermachine Enigma, die onlangs door het Nationaal Militair Museum (NMM) is verworven, is vanaf vandaag te bezichtigen voor publiek. Het museum was al in het bezit van de Enigma zelf.

Enigma M
Een van de grootste geheimen uit de Tweede Wereldoorlog is de Enigma, officieel genaamd Schlüsselmaschine E. De Enigma werd vooral bekend als codeermachine van de Duitse krijgsmacht voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland. De Duitse krijgsmacht had verschillende varianten van de Enigma in gebruik, waaronder de Enigma M, die vooral bekend staat als de marine Enigma, maar ook werd gebruikt door het leger en de luchtmacht. Van deze Enigma M heeft het NMM nu een originele handleiding verworven.

Geheim
Van deze handleiding zijn waarschijnlijk maar heel weinig exemplaren bewaard gebleven. Het Bundesarchiv in Berlijn en het Imperial War Museum in Londen beschikken over een exemplaar. De handleiding was zeer geheim en diende te worden vernietigd als ze in handen van de vijand dreigden te vallen. Dit laatste staat te lezen op de eerste bladzijde van de verworven handleiding. Bij voorkeur moest het boek verbrand worden maar het kon ook met water snel onleesbaar worden gemaakt aangezien het gedrukt is met inkt die oplost in water. Het door het NMM verworven exemplaar is goed bewaard gebleven.

Schenking
De handleiding is geschonken door de kleinzoon van de voormalige Nederlandse wiskundige en hoogleraar in de wiskunde aan de TU Eindhoven, Nicolaas Govert de Bruijn (1918-2012). Nicolaas Govert de Bruijn staat vooral bekend om zijn vele bijdragen op het gebied van (wiskundige) analyses en theorieën, vandaar zijn belangstelling voor de Enigma.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. Het museum nodigt iedereen uit een kijkje te komen nemen. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

Geplaatst in:

Wilt u meer informatie? Mail dan naar communicatie@nmm.nl.

Nationaal Militair Museum

plaats:
Soest

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234