The Refusal of Time van William Kentridge: Tijdloos

De multimedia installatie The Refusal of Time van William Kentridge was de grote kraker op de laatste dOCUMENTA in het Duitse Kassel. Mensen stonden er twee uur voor in de rij. Dit onbetwiste meesterwerk is nu te bewonderen in de omgetoverde gymzaal van de gevangenis in Utrecht. Bezoekers komen van ver buiten onze landsgrenzen speciaal voor dit kunstwerk naar het Utrechtse Wolvenplein. The Refusal of Time vormt het sluitstuk van de internationale tentoonstelling HACKING HABITAT die tot en met 5 juni te zien is.

The Refusal of Time van William Kentridge gaat over uitvinding en standaardisering van tijd. Deze ultieme poging om het leven onder controle te krijgen en ieders bestaan parallel te laten verlopen wordt telkens aan het wankelen gebracht. Niet alleen door de mensen die zich ernaar moeten voegen, maar ook door tijd zelf. Relativiteit, zwarte gaten en snaartheorie komen voorbij. Visioenen over totale controle worden gedwongen tot bescheidenheid. Wandvullende films verhalen van overwinning en verlies van de grootste innovatie van de mens: tijd.

Een hard werkende machine in het midden van de ruimte verwijst naar het systeem van buizen vol samengedrukte lucht onder de straten van het 19e eeuwse Parijs. Daarmee werden klokken op afstand aangedreven. The Refusal of Time verbeeldt niet alleen het verzet tegen controle door tijd, maar verzet tegen elke vorm van controle. De anarchistische muziek van een blaas- en percussieorkest ondersteunt de animaties over institutionalisering van de tijd.

De wereldberoemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge werd bekend met zijn bijzondere animatiefilms, houtskooltekeningen en installaties. Ook werkt hij als opera- en theaterregisseur. In Nederland was werk van hem te zien in het Joods Historische museum en in het EYE filmmuseum, maar het sleutelwerk The Refusal of Time is hier nooit eerder in volle omvang getoond.

Critici en kunstenaars roemen de uitzonderlijke opstelling van The Refusal of Time in de grote gymzaal van de gevangenis en zijn unaniem van mening dat het werk hier beter tot zijn recht komt dan op de dOCUMENTA. Wandrekken en gymtoestellen fungeren als echo van de apparaten die in optocht worden meegetorst. Synchroon verlopende projecties op de wanden van de gymzaal vormen een hallucinerende ervaring.

Praktische informatie voor publiek Informatie en contact: www.hackinghabitat.com
HACKING HABITAT loopt nog tot en met 5 juni 2016.


Music and Soundscape - Philip Miller
Video Editing - Catherine Meyburgh
Dramaturge - Peter Galison

De presentatie van The Refusal of Time is mogelijk gemaakt door:
VSB fonds
Prins Bernhard Cultuurfonds

Voor meer informatie neem contact op met afdeling communicatie: Rianne Riemens+31(06)29276896, rianne@hackinghabitat.com en Keri de Smet, +31(0)640898878, keri@hackinghabitat.com

Hacking Habitat

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234