Zeldzame 17e eeuwse helm gevonden in Fries kerkje

In de kerk van het Friese dorpje Schettens is een zeldzame helm gevonden. Deze helm, een unieke vondst, hing eeuwenlang aan de muur. De helm is vorig jaar ontdekt door Conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum (NMM). Na restauratie krijgt de helm een vaste plek in het NMM.

Zoektocht
Toen Jeroen Punt de helm een jaar geleden ontdekte, startte hij direct een zoektocht die zekerheid bracht over de toenmalige eigenaar: Schelte van Aysma, een Friese officier die tijdens de Tachtigjarige Oorlog vocht in de legers van de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik. In de kerk lagen leden van de adellijke families Van Osinga en Van Aysma begraven. Als eerste werd gezocht naar een verband tussen één van deze personen en de helm. Al vrij snel kwam Schelte van Aysma in beeld. Hij doorliep een indrukwekkende militaire carriѐre binnen het Staatse leger: rond 1600 als jonge officier begonnen en sneuvelde in 1637 als kolonel tijdens het beleg van Breda.

Grafsteen
Uiteindelijk bracht de grafsteen van Van Aysma zelf het verlossende antwoord. De steen lag decennia lang verborgen onder een vlonder in het koor van de kerk. Apart voor het onderzoek werd de steen blootgelegd en tot ieders verbazing stond prominent op de steen een identieke helm afgebeeld. Een unicum dat aangeeft dat de helm een speciale plek in het leven van eigenaar moet hebben vervuld.
Overdracht en presentatie
Om de helm voor het nageslacht te bewaren, is er in overleg met het kerkbestuur voor restauratie gekozen. In de toekomst zal de helm deel uit maken van de vaste presentatie van het Nationaal Militair Museum. Een kopie, in de vorm van een 3D-print, is met een informatiebord te bewonderen in de kerk. Op 14 mei om 13.30 uur wordt de gerestaureerde helm gepresenteerd in de kerk van Schettens en zal de officiële overdracht plaatsvinden.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. Het museum nodigt iedereen uit een kijkje te komen nemen. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter.

Geplaatst in:

Wilt u aanwezig zijn bij de overdracht op 14 mei om 14.30 uur in de kerk van Schettens? Meld u dan aan via communicatie@nmm.nl. U ontvangt dan een bevestiging. Wilt u meer informatie en/of beeldmateriaal? Stuur dan een email naar communicatie@nmm.nl , tel. 085-0036029 of 0643 507032.

Nationaal Militair Museum

plaats:
Soest

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234