Oogfonds: Buiten spelen móét, het doet je ogen goed!

Bijziendheid (myopie) neemt enorm toe in Nederland. Van alle twintigplussers draagt maar liefst de helft een min-bril of lenzen. Dat lijkt onschuldig, maar een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom start het Oogfonds de nationale campagne Gezonde Kinderogen. Inzet: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen!

Bijziendheid (myopie) ontstaat in de jeugd. De groei van het oog schiet door, waardoor het te lang wordt. Het afwijkende zicht wordt gecorrigeerd met lenzen of een bril, maar de ooglengte blijft hetzelfde. Juist deze lengte zorgt voor problemen met het netvlies naarmate je ouder wordt. Hoge bijziendheid vergroot zo de kans op de meest voorkomende oogaandoening, zoals maculadegeneratie, glaucoom, staar en netvliesloslating.

Naar buiten
Bijziendheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van levensstijl. Op jonge leeftijd veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten verhoogt het risico. Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen:

- minstens twee uur per dag buiten zijn
- ieder half uur een korte pauze van lezen of op een beeldscherm kijken
- minstens dertig centimeter afstand van beeldschermen zoals tablets

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: "Nederlandse kinderen zijn tegenwoordig gemiddeld nog maar één uur per dag buiten. Dat is echt veel te weinig. We moeten terug naar de standaard waarbij het heel gewoon is om iedere dag minstens twee uur per dag buiten te zijn, ook bij slecht weer."

Epidemie
Is van alle zestigers een kwart bijziend, bij veertigers is dit al een derde en bij twintigers zelfs de helft. Deze toename is zeker veertig jaar gaande, maar pas de laatste jaren is duidelijk hoe groot het probleem dreigt te worden. Met steun van het Oogfonds doet het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek naar myopie. Doel is het opsporen van de oorzaken van bijziendheid en het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

Gratis informatiepakket
Via www.gezondekinderogen.nl kan het gratis informatiepakket 'Gezonde kinderogen' aangevraagd worden. Naast informatie bevat dit pakket beloningsstickers voor buiten spelen en een oogtest-poster.

Neem voor informatie contact op met Laura Raimondo (030-2545711) of John van Duin (06-22224212), e-mail pers@oogfonds.nl.

Het Oogfonds investeert in wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en preventie om de groei van het aantal slechtzienden en blinden in Nederland stoppen. Daarnaast ondersteunt de stichting projecten op het gebied van maatschappelijke toegankelijkheid. Meer info op wwww.oogfonds.nl.

Oogfonds

plaats:
Utrecht
website:
www.oogfonds.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234