Houtsnede Escher brengt onverwacht 40.000 euro op

Vroeg werk van Escher erg zeldzaam

Gisteravond is bij online veilinghuis Catawiki een originele houtsnede van M.C. Escher (1898-1972) geveild voor 40.000 euro inclusief veilingkosten. De houtsnede bracht uiteindelijk een veelvoud op van de verwachting. Het is daarmee meteen één van de duurste Escher houtsnedes die ooit is verkocht. Op de houtsnede uit 1932 is een boom afgebeeld langs de Italiaanse Amalfitaanse kust. Volgens veilingmeester Michiel Vliegenthart van Catawiki was er veel internationale belangstelling voor de veiling. ''We kennen Escher natuurlijk allemaal van zijn tekeningen met onmogelijk constructies en hersenkrakers. Maar hij maakte ook vaak realistischer werken toen hij nog in Italië woonde en werkte. Deze vroegere werken zijn bijzonder zeldzaam omdat ze in kleinere oplage zijn uitgebracht''. De waarde van deze houtsnedes stijgt de laatste jaren enorm. Zo werd er in 2014 een soortgelijke houtsnede van Escher uit 1933 geveild voor 14.000 euro. Dat er nu 40.000 euro is betaald geeft wel aan dat de waarde van dit soort zeldzame objecten snel toeneemt'', aldus Vliegenthart.

Internationale bieders
De uit Leeuwarden afkomstige Escher verhuisde in 1923 naar Italië. Daar tekende hij voornamelijk Italiaanse landschappen, portretten en de Sint Pieter in Rome. Maar dit is niet het werk waar Escher beroemd mee werd. Pas in de jaren vijftig veroverde hij de wereld met zijn optische illusies. Desondanks is ook in zijn vroegere werk de hand van Escher te herkennen, vindt veilingmeester Vliegenthart. "Escher had een enorme fascinatie voor hoog en laag en dichtbij en veraf. Dit zie je dan ook terug in deze houtsnede''. Er werd door bieders vanuit de hele wereld meegeboden. Zelfs vanuit Japan werd er geboden. Uiteindelijk trok een Italiaanse Escher verzamelaar aan het langste eind.

Escher als belegging
Naast de echte Escher verzamelaars denkt de veilingmeester van Catawiki ook dat er ook veel beleggers op de veiling actief waren. ''Originele houtsnedes van Escher zijn zeer waardevol en kwetsbaar. Daarom worden ze ook steeds zeldzamer en neemt de waarde toe. Wie zien dan ook steeds meer mensen die origineel werk van Escher kopen als belegging''.

De resultaten van de veiling zijn te bekijken via:
www.catawiki.nl/escher

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234