'Hoedje' paus Franciscus onder de hamer

Kalot mag alleen worden geveild zolang de paus in leven is

Afgelopen week startte de veiling van het meest gewilde religieuze item van dit moment: het wereldberoemde witte kalotje ('hoedje') van de paus. In 2014 ruilde paus Franciscus zijn kenmerkende witte kalot tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome voor een identiek exemplaar van een man in het publiek. De toeschouwer reikte de paus een witte kalot aan om te ruilen. Paus Franciscus ging daarop in en zette het geruilde exemplaar direct op zijn hoofd. De ruil werd door tv- camera's vastgelegd en gingen daarna de hele wereld over. Omdat het eigenlijk nooit gebeurt dat er een kledingstuk van de paus op de markt komt is de veiling inmiddels wereldnieuws. De veiling van de kalot is vooral in katholieke landen als Italië, Spanje en Argentinië groot nieuws, maar ook in Israël haalde de veiling afgelopen week de voorpagina's. Het Nederlandse veilinghuis Catawiki geeft aan dat het hoogste bod inmiddels al op 11.000 euro staat. De verwachting is dat de kalot tussen ongeveer 30.000 euro kan opbrengen.

Relikwie in wording
Volgens veilingmeester Frederik Jamees, devotionalia expert bij Catawiki mag de kalot alleen worden geveild zolang de huidige paus in leven is. ''De kledingstukken van de paus worden na zijn overlijden automatisch relikwieën, waardoor ze niet meer mogen worden verhandeld. Sinds de middeleeuwen heeft de katholieke kerk namelijk al een verbod ingesteld tegen het handelen in relikwieën. Kledingstukken van overleden pausen mogen dus niet meer worden geveild. Deze veiling is voor bijvoorbeeld veel musea dan ook een unieke kans om in het bezit te komen van een 'relikwie in wording. Items die zijn gebruikt of aangeraakt door de paus zijn erg gewild. Onlangs werd de iPad van paus Franciscus voor bijna 30.000 euro in Uruguay geveild. Ik verwacht dan ook dat er vanuit de hele wereld zal worden meegeboden op de kalot'', aldus veilingmeester Jamees.

Goede doel
De persoon die de kalot 2 jaar geleden van de paus kreeg wil er nu graag iets goeds mee doen. Daarom zal hij een groot gedeelte van de opbrengst doneren aan de stichting 'Save a Child's heart', een organisatie die levensreddende zorg biedt aan kinderen met een hartaandoening.

De veiling van de kalot is inmiddels gestart en duurt tot en met zondag 24 april en is te bekijken via www.catawiki.nl/kalot

De beelden van de ruil kun zijn hier terug te zien: https://youtu.be/P-w71zbgiOQ

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234