Middelbare scholieren maken wereld stukje beter

Vijf middelbare scholen strijden op 22 april om de eerste plaats in de 3M Fonds Science Challenge 2016

Delft, 19 april 2016 - Een slim fietsslot, een futuristische e-bike, zonnepanelen die meer stroom opleveren, een simpel apparaat dat van zout water zoet water maakt of een ventilatiekanaal dat fijnstof uit de lucht haalt. Vrijdag 22 april wordt bij 3M in Delft duidelijk welke Nederlandse middelbare school het beste idee van 2016 heeft bedacht en dit jaar de 3M Fonds Science Challenge wint.

De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap en techniek en hen met de klas oplossingen te laten bedenken voor allerlei problemen in de wereld. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, onveiligheid, drugsgebruik of vervuild drinkwater.

Dit jaar meldden zich ruim honderd scholen aan voor de challenge. Zij moesten een video maken van hun idee, waarop klasgenoten, vrienden en familie maar ook een professionele jury konden stemmen. Criteria daarbij waren innovatie, relevantie, uitwerking en presentatie. Uiteindelijk koos de jury vijf finalisten uit die hun idee op 22 april in Delft gaan pitchen voor publiek en jury. Tijdens de finale zijn er prijzen van 10.000, 5.000 of 2.500 euro te winnen.

Norteam 2 van het Norbertuscollege uit Roosendaal ontwierp een veilige en duurzame elektrische fiets van de toekomst, compleet met zonnepanelen in de wielen, glow-in-the-dark verf en dashboard met apps en telefoonaansluiting.
Leerlingen van klas Exact3 van het Rietveld Lyceum uit Doetinchem denken het meest complete smartlock voor fietsen te hebben ontworpen, dat op afstand te openen is via sms of app en waarbij via een GPS-chip de fiets overal te lokaliseren is. De eerste innovatie van fietssloten in vijftig jaar, stellen ze.
Het Pius X College uit Almelo denkt het rendement van zonnecellen te verhogen door er folie op te plakken waar regenwater doorheen loopt. Als dat verdampt koelt het de panelen af, wat voor een hoger rendement zorgt.
Drie leerlingen van de Beta Plusklas van De Boerhaave uit Deventer hebben een eenvoudige manier ontwikkeld om fijnstof uit luchtventilatiekanalen te verwijderen via waterdamp.
Leerlingen van het Christelijk College Nassau Veluwe uit Harderwijk hebben met hulp van een Amerikaanse professor een apparaat ontwikkeld dat in kustgebieden via klei zout uit water kan halen.


Over 3M Fonds
Met dit Fonds ondersteunt 3M maatschappelijke projecten in de Benelux. Wij willen leerlingen in het middelbaar onderwijs stimuleren om voor exacte vakken te kiezen. Daarom laten we ze graag op een leuke en uitdagende manier bezig zijn met wetenschap en techniek. Daarom organiseren we de Science Challenge.
Zie ook www.3Mfonds.nl

Noot voor de redactie:
De finale van de 3M Fonds Science Challenge vindt vrijdag 22 april plaats van 13.30 uur tot 15.30 uur bij 3M Nederland aan de Molengraaffsingel 29, 2629 JD in Delft. Journalisten zijn daarbij van harte uitgenodigd.

Aanwezigheid bevestigen bij Kathleen Croes, e-mail: kcroes@mmm.com

3M Fonds

plaats:
Delft

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234