Uitnodiging: Heropening Eigen Haard in Zwanenburg - 20 april 2016

Verzorgingshuis dankzij protest Zwanenburgers nu toekomstbestendig

Op woensdag 20 april 2016 wordt Eigen Haard in Zwanenburg officieel heropend na een verbouwing door Woonzorg Nederland, eigenaar van het pand. Verzorgingshuis Eigen Haard stond in 2014 op de nominatie om gesloten te worden. Dankzij protest van bewoners en inwoners van Zwanenburg besloten de vier betrokken partijen tot een doorstart: modernisering van het pand en een gewijzigd zorgverleningsconcept.
Woonzorg Nederland, gemeente Haarlemmermeer, zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid en zorgorganisatie Amstelring zijn trots op het resultaat en nodigen u van harte uit om bij de officiële opening aanwezig te zijn.

U bent van harte welkom voor de officiële opening van Eigen Haard op:
- Datum: Woensdag 20 april 2016
- Tijd: 16.00 - 18.00 uur
In bijzijn van bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers vindt de openingsceremonie plaats. Sprekers zijn onder anderen: de heer John Kauffeld (directie Woonzorg Nederland), de heer Tom Horn (wethouder gemeente Haarlemmermeer) en de heer Ivo van der Klei (Raad van Bestuur Amstelring).

Eigen Haard bruist van de activiteiten met een veelzijdig aanbod
Eigen Haard is nu een multifunctioneel toekomstbestendig woonservicecentrum. Er is een breder zorgaanbod waardoor ouderen meer keuzevrijheid hebben en eigen regie kunnen voeren. Eigen Haard omvat een verpleeghuis (voor ouderen met dementie en ouderen met lichamelijke aandoeningen), zelfstandige huurappartementen met zorgverlening en diensten, aanleunwoningen, (para)medische behandeling, wijkzorg, dagbesteding en een Huis van de Buurt. Door deze bedrijvigheid is de werkgelegenheid licht gestegen en ook de participatiegraad van vrijwilligers is toegenomen. Zwanenburg en Halfweg zijn gemeenschappen met relatief veel 65-plussers.

Alja Doorn, teamleider Eigen Haard Amstelring merkt dat de renovatie veel goeds heeft opgeleverd: "In Zwanenburg is de gemeenschap hecht, we hebben dit samen bereikt. Eigen Haard is nu nog meer van ons allemaal. Je merkt het bijvoorbeeld aan de vrijwilligers, zij melden zich op eigen initiatief en doen nuttige dingen, activiteiten die het welzijn verhogen. Te veel om op te noemen: iets lekkers bakken, een zangmiddag, zittend sporten met een bal, oud-Hollandse gezelschapsspellen, enzovoorts. Hoe meer reuring en aanspraak hoe fijner, is de gedachte."

De woningen en mogelijkheden van Eigen Haard
Het verpleeghuisgedeelte heeft 20 ruime eenpersoonskamers, 12 daarvan zijn bestemd voor ouderen met dementie en in de andere kamers verblijven ouderen met lichamelijke aandoeningen. In de vleugel rechts van de entree bevinden zich 28 ruime tweekamer appartementen van Woonzorg Nederland. Deze zijn geschikt voor de meer zelfstandige functionerende oudere met een zorgvraag. Aanmelding voor deze appartementen verloopt via Woningnet.
In de kern van het gebouwcomplex ligt het restaurant dat tevens dienst doet als Huis van de Buurt. Er zijn ruimtes voor Dagbesteding en voor behandeling door (para)medici. Naast Eigen Haard liggen de 82 aanleunwoningen van Woonzorg Nederland. Via een overdekte gang kunnen bewoners van deze aanleunwoningen veilig naar Eigen Haard lopen om van alle voorzieningen gebruik te maken.
Het Amstelring wijkzorgteam Zwanenburg verleent professionele zorg aan thuiswonende ouderen die verzorging en verpleging nodig hebben.

Geschiedenis Eigen Haard
In 1963 vindt de opening van Eigen Haard plaats. Verzorgingshuis Eigen Haard is niet groot, maar wel bekend in Zwanenburg en omgeving. Het U-vormige gebouw biedt onderdak aan 50 bewoners en vormt de werkplek van in totaal 44 medewerkers.
Mede door afbouw van de AWBZ én omdat het pand indertijd niet geschikt leek voor zorgverlening aan mensen met een zwaardere zorgvraag, maakt Amstelring begin januari 2014 bekend plannen te hebben om Eigen Haard te sluiten.

Er volgt een rumoerige tijd met protest van bewoners, familie, vrienden en inwoners van Zwanenburg. Door onderlinge samenwerking tussen toenmalig wethouder Bak (gemeente Haarlemmermeer), zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid, Woonzorg Nederland en zorgorganisatie Amstelring komt een plan tot leven voor behoud van Eigen Haard. Dit heuglijk nieuws wordt in april 2014 bekendgemaakt.

Start van de verbouwing duurt nog tot juni 2015. Bewoners kunnen tijdens de verbouwing tijdelijk logeren in Sint Jacob, het woonzorgcentrum tegenover Artis in Amsterdam. Zij verhuizen daar samen met medewerkers en vrijwilligers naar toe en genieten van de activiteiten die de grote stad te bieden heeft. Op 17 en 18 december 2015 keren bewoners, medewerkers en vrijwilligers weer terug in het volledig gerenoveerde Eigen Haard.

Adres en contact
Woonservicecentrum Eigen Haard
Sparrenlaan 1
1161 VE Zwanenburg
Telefoon: (020) 497 54 44
www.amstelring.nl/eigenhaard
www.woonzorg.nl/eigen_haard

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Antonette Bergmans, communicatieadviseur Amstelring
Telefoon: 06 - 22 72 17 96
Mail: abergmans@amstelring.nl

Amstelring Groep

plaats:
Zwanenburg

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234