Geldprijs én erkenning voor jonge natuurbeschermers

Vrijdag 15 april ontvangen drie jonge, veelbelovende natuurbeschermers de Future For Nature Award en een geldbedrag van 50.000 euro in Koninklijke Burgers’ Zoo. Uit onderzoek onder de 24 winnaars van de afgelopen acht edities blijkt dat naast het belang van het geld, de internationale erkenning voor hun werk minstens zo belangrijk is. Wietse van der Werf, één van de winnaars van dit jaar: ’Ik voel me enorm vereerd dat ik aan de lange en indrukwekkende lijst van Future For Nature Award winnaars word toegevoegd. Deze prijs is een enorme erkenning voor mijn werk én het werk en de inzet van al onze vrijwilligers, piloten en burgerinspecteurs!’

Beschermers van vissen, schubdieren en krokodillen beloond
De 33-jarige Nederlander Wietse van der Werf is oprichter van The Black Fish en Wildlife Air Service. Hij werkt aan de realisatie van het grootste internationale netwerk van burgerinspecteurs op visserijgebied ter wereld. Met dit netwerk van vrijwilligers en piloten in opleiding zet Van der Werf zich in tegen de illegale visserij en voor bescherming van bedreigde zeedieren zoals de blauwvintonijn en zeeschildpadden. Naar schatting is 40% van alle vis die in Europa verhandeld wordt, illegaal gevangen.
De Vietnamese Thai Van Nguyen is de oprichter van ‘Save Vietnam’s Wildlife’. Hij stelt alles in het werk om de schubdieren te behoeden voor uitsterven. Deze dieren worden in grote aantallen gestroopt o.a. voor medicinale doeleinden en om sieraden te maken van de schubben. De pech van deze dieren is dat zij zich oprollen als een bal als er gevaar dreigt en wachten tot het gevaar geweken is. Voor stropers des te gemakkelijker om de schubdieren te vangen.
De Amerikaanse Matthew Shirley werkt in Gabon en Ivoorkust om de pantserkrokodil te behoeden voor uitsterven. Deze dieren zijn niet geliefd bij de bevolking dus zij zijn deze dieren liever kwijt dan rijk. Deze machtige dieren worden gedood om het vlees en het leer. In Ivoorkust heeft Shirley een broedcentrum opgericht. Vanuit het centrum zet hij deze dieren uit in het wild.
De drie winnaars presenteren hun werk op 15 april in Koninklijke Burgers’ Zoo voor 500 mensen tijdens het Future For Nature Awards event.

Wildlife-crime fighter Ofir Drori te gast
De Future For Nature Awards zijn eerder uitgereikt door o.a. Sir David Attenborough en Dr. Jane Goodall. Dit jaar is oud winnaar Ofir Drori te gast om de prijzen uit te reiken. Drori, fotograaf, journalist en activist, ontving de prijs in 2011 voor zijn baanbrekende en vernieuwende aanpak om stropers in West-Afrika achter slot en grendel te krijgen. Saba Douglas-Hamilton, wildlife documentairemaakster en natuurbeschermster, presenteert het Future For Nature Awards event op 15 april. Als voorzitter van het Internationale Selectie Comité is zij nauw betrokken bij de stichting.

Onderzoek onder oud-winnaars
Future For Nature Foundation heeft onderzoek gedaan naar de 24 oud-winnaars. Velen van hen meldden dat het prijzengeld natuurlijk belangrijk was maar zeker ook de erkenning door een internationale organisatie. Zoals Mohammad Farhadinia (Iran), een winnaar uit 2009 zegt: “It is not only about the money, but more importantly, it is a major engine for the winner to spread the word of conservation while propelling him/her to the next stage of life.” Een ander sterk punt is de focus on youth, the tendency of looking towards the future, zo lezen we terug in het onderzoek. En het feit dat de Stichting focust op individuen en niet op de grote organisaties, wordt als een Unique Selling Point gezien door de oud-winnaars.

De Future For Nature Foundation ondersteunt jaarlijks drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers met de Future For Nature Award en een bedrag van 50.000 euro. De leden van het Internationaal Selectie Comité met gerenommeerde natuurbeschermers, kiezen elk jaar de drie winnaars. Inzendingen komen van deelnemers uit heel de wereld. De hoofdsponsor van de Future For Nature Foundation is Koninklijke Burgers’ Zoo. Dit dierenpark steunt een aantal internationale natuurbeschermingsprojecten wereldwijd.

De winnaars zijn beschikbaar voor interviews van 13 tot en met 15 april. Wilt u een interview met één van de genoemde personen of wilt u meer informatie over de Future For Nature Foundation, neemt u dan contact op met:

Eline Maarse, persvoorlichter
06 – 18 803 650 | Eline@prettyinpinkproductions.nl

Ingrid Kerkvliet, projectleider Future For Nature Foundation
06 – 11 293 445 | Kerkvliet@futurefornature.org | www.futurefornature.org

Future For Nature Foundation

plaats:
Arnhem

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234