Volledig programma Re:Creating Europe bekend

- Rem Koolhaas en Luuk van Middelaar presenteren een non-stop marathoninterview van 12 uur
- Ivo van Hove regisseert de opening van Re:Creating Europe, waarin cruciale sleutelmomenten uit de Europese geschiedenis worden verbeeld
- Met Chantal Mouffe, Laurent Binet, Ulrich Seidl, György Konrád, Lucas de Man, Philipp Blom, Larry Siedentop, Slavenka Drakulic, Benjamin Barber, Arnon Grunberg en vele anderen

Op 1, 2 en 3 juni komen kunstenaars en denkers uit heel Europa samen in Amsterdam voor Re:Creating Europe, het eerste Forum on European Culture. Kijk voor het volledige programma en kaartverkoop op www.cultureforum.eu.


Met onder meer een marathoninterview van 12 uur door Rem Koolhaas en Luuk van Middelaar, een theatrale reis door de Europese geschiedenis met György Konrád, de presentatie van de bundel Re:Thinking Europe met onder anderen Tom Holland en Philipp Blom, en een selectie van verrassende hoogtepunten uit de hedendaagse kunst, geselecteerd door prominente curatoren. Bijzonder is de opening van Re:Creating Europe, geregisseerd door één van 's werelds bekendste regisseurs, Ivo van Hove.

Het Forum focust op de kracht, impact en waarde van kunst en cultuur voor Europa. Welke culturele waarden verbinden ons? Hoe kunnen kunst en cultuur creatieve oplossingen bieden voor de problemen die ons verdelen? Hoe kunnen Europese kunstenaars en denkers een Europese toekomst vormgeven? Theatervoorstellingen, debatten, exposities, gesprekken en filmvertoningen vinden plaats in o.a. De Balie, Het Concertgebouw, DeLaMar Theater, Theater Bellevue, Stedelijk Museum, Rijksakademie van beeldende kunsten, Melkweg en VondelCS.

--------

UITGELICHT

Re:Creating Europe Official Opening - door Ivo van Hove
wo 1 juni 16:00 | DeLaMar Theater
Wat is 'Europa'? Een continent, een gemeenschappelijke cultuur, een vervlogen droom, wederzijdse solidariteit, het vermogen tot vergeving? Europese acteurs brengen belangrijke Europese momenten tot leven: het startpunt voor een nieuwe verbeelding van de Europese toekomst. De opening van Re:Creating Europe komt tot stand in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam en wordt geregisseerd door Ivo van Hove.

1 Night, 12 Hours, 100 Questions - interviewmarathon met Rem Koolhaas & Luuk van Middelaar
wo 1 juni 18:00 - do 06:00 uur | De Balie
In een non-stop interviewmarathon van 12 uur gaan architect Rem Koolhaas en politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar in gesprek met een reeks spraakmakende gasten. In 1 nacht, 12 uur en 100 vragen zoeken ze het antwoord op de complexe vraag: Wat is 'Europa'?

Made in Europe - met Taco Dibbits, Ruth Mackenzie e.a.
do 2 juni 20:00 | Het Concertgebouw
Welke hedendaagse kunstwerken zouden we allemaal moeten kennen als we denken aan de indrukwekkende, ontroerende, shockerende en vernieuwende Europese cultuur? Verschillende 'curatoren' dragen hun favoriete kunstwerken aan en presenteren ieder een nieuw, vergeten of ongekend hoogtepunt uit de Europese cultuur.

On the Brink of History - met Laurent Binet en Frank Westerman
do 2 juni 17:00 | VondelCS
Hoe moeten we Europa's beladen verleden herinneren en wat is de rol van literatuur hierin? De Franse schrijver Laurent Binet (HhhH) verkent deze vragen in gesprek met Nederlands journalist en non-fictie schrijver Frank Westerman, auteur van bekroonde bestsellers als De Slag om Srebrenica (2015) en Stikvallei (2014).

Re:Thinking Europe: An Anthology - met Philipp Blom, Larry Siedentop, Stella Ghervas en Tom Holland
do 2 juni 20:30 | De Balie
Bestaat er een Europese cultuur en identiteit? Tijdens de officiële presentatie van de bundel Re:Thinking Europe: An Anthology delen en bediscussiëren verschillende auteurs, waaronder Larry Siedentop, Tom Holland, Philipp Blom en Stella Ghervas, hun inzichten. In samenwerking met Amsterdam University Press en European Cultural Foundation.

György Konrád: Writing Life, Writing Europe - met Marjolijn van Heemstra en György Konrád
vr 3 juni 12:00 | DeLaMar Theater
Wat is de invloed van Europa op een mensenleven? Marjolijn van Heemstra maakt een theatrale lezing over het leven van de Joods-Hongaarse schrijver György Konrád (1933). Hoe kijkt iemand, wiens leven zo bepaald is door de Europese geschiedenis, naar het Europa van vandaag?

Through the Eyes of our Neighbours
do 2 juni 15:00 | Rijksakademie van beeldende kunsten
Wanneer ben je een 'buur' van Europa en wanneer een Europeaan? Hoe ziet Europa eruit door de ogen van kunstenaars die in hun leven en werk de grenzen van Europa zijn gepasseerd? Oude en nieuwe buren uit Oost-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaan in gesprek over de grenzen van de Europese identiteit. Met o.a. Vasyl Cherepanyn (Visual Culture Research Centre in Kiev) en kunstenaars van de Rijksakademie van beeldende kunsten.

Staging Democracy - met Chantal Mouffe, Milo Rau, Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo
vr 3 juni 17:00 | De Balie
Waar ligt de grens tussen politiek en performance? Tijdens Staging Democracy gaan we hierover in debat met politiek filosoof Chantal Mouffe en theatermakers Milo Rau en Tiit Ojasoo & Ene-Liis Semper. Dit programma komt tot stand in samenwerking met Holland Festival. Ook in samenwerking met Holland Festival is Europe: Liberté, Egalité, Fraternité op donderdag 2 juni om 20:00 uur in De Balie, naar aanleiding van de voorstelling Ça ira (1) Fin de Louis van Joël Pommerat .

Volledig programma en kaartverkoop: www.cultureforum.eu/programme.

----------

Deelnemers
Tot de deelnemers van Re:Creating Europe behoren o.a. Ivo van Hove (theaterregisseur, Nederland), Rem Koolhaas (architect, Nederland), Slavenka Drakulic (schrijver, Kroatië), Lucas de Man (creator, België), Jonas Staal (kunstenaar, Nederland), Johan Simons (theaterregisseur, Nederland), Ulrich Seidl (filmmaker, Oostenrijk), Marjolijn van Heemstra (theaterregisseur, Nederland),Wende Snijders (zangeres, Nederland), Philipp Blom (historicus, Duitsland), Sanja Ivekovic (kunstenaar, Kroatië), Arnon Grunberg (schrijver, Nederland), Chantal Mouffe (politicoloog, België), Milo Rau (theaterregisseur, Zwitserland), György Konrád (schrijver, Hongarije), Ruth MacKenzie (Holland Festival, Groot-Brittannië), Laurent Binet (schrijver, Frankrijk), Taco Dibbits (Rijksmuseum, Nederland), Luc Tuymans (kunstenaar, België), en vele anderen.

De lijst van alle deelnemers aan Re:Creating Europe vindt u hier

Forum on European Culture is een initiatief van DutchCulture en De Balie.

Forum on European Culture wordt mede mogelijk gemaakt door het Gieskes-Strijbis Fonds, BankGiro Loterij, Gemeente Amsterdam en European Cultural Foundation.


http://www.cultureforum.eu

http://www.cultureforum.eu/programme

http://cultureforum.eu/forum-contributors/

https://www.facebook.com/cultureforum

Forum on European Culture

plaats:
Amsterdam
website:
http://cultureforum.eu/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234