Innovation Expo toont prototype tuinbouwproject schone lucht

Op de Innovation Expo (14 april 2016) in Amsterdam is het prototype van een bijzonder tuinbouwproject te bezichtigen: een groene wand met een high tech sensor. Dat planten voor een gezonde lucht zorgen door de lucht te reinigen van schadelijke stoffen, heeft de NASA al in 1989 aangetoond. Maar is het ook mogelijk om die luchtkwaliteit te garanderen aan de gebruikers van gebouwen? Een speciale sensor van ASML kan de zogenaamde vluchtige organische stoffen tegenwoordig nauwkeurig meten.

'Schone lucht garantie' is één van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van SIGN. Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken.

Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium een prototype van een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Hoe hoger de concentratie van de schadelijke stof, des te hoger de ventilatiestand. Vervolgens brachten de onderzoekers een hoge concentratie vluchtige stoffen in de ruimte. De actief geventileerde plantenwand bleek in staat om de verontreinigingen af te breken: methaan en ureum halveerden binnen drie uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Uit de nulmeting bleek dat de verontreiniging zonder plantenwand stabiel hoog bleef. Daarmee is aangetoond dat de afbraak veroorzaakt is door de groene wand met verhoogde ventilatie.

In de tweede fase van dit project gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een universeel ventilatiesysteem te ontwikkelen, dat in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen kan bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving. Dat systeem vormt de basis voor een businessconcept om 'schone lucht garantie' te gaan bieden aan gebouwbeheerders.

Het consortium dat dit project ondersteunt bestaat uit: Royal FloraHolland, Waterdrinker, Into Green, Van der Tol, Priva, Nieuwkoop Europe B.V., en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), in alliantie met het ministerie van EZ.

Geplaatst in:

Neem voor meer informatie contact op met Peter Oei, mobiel 06-51542882, e-mail p.t.oei@innonet.agro.nl. Zie voor meer projecten van SIGN: www.innovatieglastuinbouw.nl.
De alliantie (SIGN en Innovatie Agro & Natuur) werkt aan grensverleggende innovaties in het kader van het realiseren van doelstellingen van de Topsector Tuinbouw.

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN)

plaats:
Bleiswijk

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234