Peiling TNS-Nipo onderschrijft bevindingen INDICIA/Timeflex

Experts adviseren om zzp-relaties te beëindigen
'Ruim 70% van de ondernemingen voorziet een hoger risico op boetes en naheffingen bij zzp-inhuur. Dat blijkt uit een peiling door TNS-Nipo, uitgevoerd in opdracht van uitzenders Randstad, Tempo-Team en Yacht. Dit onderzoek sluit aan op het bevindingen van INDICIA-Timeflex, dat hierover gisteren een alarmerend persbericht publiceerde.

'Bedrijven dumpen massaal ZZP'ers', meldde INDICIA-Timeflex in haar persbericht van 12 april. "Wij merken dat bedrijven momenteel op grote schaal afscheid nemen van zzp'ers en freelancers", aldus
Christiaan Trox, directeur van INDICIA-Timeflex. "Bedrijven hebben weinig vertrouwen in de nieuwe wet en zoeken daarom massaal naar alternatieven met meer zekerheid, zoals detachering en payrolling. Dat verzinnen wij niet, het is de realiteit."

Ophef
Het persbericht zorgde direct na publicatie voor veel landelijke ophef. ZZP-Nederland reageerde met een eigen nieuwsbericht. Daarin beweert zij dat INDICIA-Timeflex zzp'ers zou misleiden. 'Met dit spookverhaal probeert het bedrijf klanten te winnen voor een uitzendconstructie, waarin zzp'ers als uitzendkracht worden gedetacheerd bij inlenende bedrijven', aldus de stichting.

Zzp-relaties beëindigen
De peiling van TNS-Nipo onderschrijft echter de bevindingen van INDICIA-Timeflex. Niet alleen ondernemingen voorzien problemen, ook bijna negen op de tien zelfstandigen verwachten dat het lastiger wordt nieuwe opdrachten binnen te halen door het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016. Het Financieel Dagblad schrijft: 'De koudwatervrees blijkt ook uit het feit dat 67% van de organisaties verwacht meer extern advies en bemiddelaars nodig te hebben om te toegenomen complexiteit van zzp-inhuur te kunnen behappen. (...) Experts adviseren opdrachtgevers om bij twijfel hun zzp-relaties te beëindigen. Het is immers nog onduidelijk hoe de fiscus die precies gaat toetsen.'

Bewust maken
'Wij betreuren het verwijt dat wij met onze berichtgeving voor eigen gewin zouden gaan. Want dat is absoluut niet het geval. Wij willen ermee ondernemend Nederland en de politiek wakker schudden en hen bewustmaken van de ontwikkelingen. Als specialist in flexibele arbeid voelen wij het ons als onze plicht om ons te mengen in die discussie. Niet vanuit commercieel belang, maar vanuit onze specifieke kennis en dagelijkse praktijkervaring."

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. Christiaan Trox, Directeur INDICIA-Timeflex. Telefoon: 06 53 26 22 94, e-mail: christiaan.trox@indicia.nl.

Indicia - Timeflex

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234