NU'91 wint weer een 'ORT tijdens verlof rechtszaak'

Deze uitspraak geldt voor alle zorgprofessionals die onregelmatig werken.

Dat stelt NU'91 naar aanleiding van een uitspraak van 11 april 2016 van de Haagse rechtbank. Evenals in de vorige ORT-zaak eind 2015, eiste een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) op, die was opgebouwd tijdens vakanties en verlof. De rechtbank heeft de vordering van de verpleegkundige toegewezen.

De kantonrechter heeft als uitgangspunt artikel 7:639 BW genoemd, dat bepaalt dat een werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon behoudt en dat artikel 7:645 BW bepaalt dat daarvan niet ten nadele van de werknemer kan worden afgeweken. Bepalend voor de vraag of een werknemer recht heeft op onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie is de vraag of de toeslag intrinsiek samenhangt met de hem opgedragen taak.

Bij een groot deel van de zorgmedewerkers is onregelmatig werken een structureel onderdeel van het dienstverband. NU'91 is van mening dat onregelmatig werken intrinsiek samenhangt met het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren van de zorg. Daarom zijn wij van mening dat deze uitspraak niet op zichzelf staat.

'Het stoort NU'91 uitermate dat verpleegkundigen verzorgenden keer op keer het gevecht moeten aangaan voor zaken waarop ze gewoon recht hebben. NU'91 wil dat dit goed geregeld gaat worden voor haar leden. En als werkgevers dat nalaten, zal NU'91 haar leden tot aan een gang naar de rechter ondersteunen; aldus Michel van Erp NU'91'.

NU'91 heeft inmiddels beide rechtszaken gewonnen en er is één claim door een werkgever betaald om een rechtszaak te voorkomen. Wij zien komende rechtszaken vol vertrouwen tegemoet.

Voor meer informatie of een reactie kunt u contact opnemen met Karin Weerts, NU'91.
Telefoon: 06 51402879. E-mail: k.weerts@nu91.nl

Nu'91

plaats:
Utrecht
website:
http://www.nu91.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234