Kalotje paus Franciscus onder de hamer

'Hoedje' van de paus is een relikwie in wording

Vandaag gaat het meest gewilde religieuze item van dit moment onder de hamer: het wereldberoemde witte kalotje ('hoedje') van de paus. Paus Franciscus ruilde zijn kenmerkende witte kalot in juni 2014 tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein voor een identiek exemplaar van een man in het publiek. De toeschouwer reikte de paus een witte kalot aan om te ruilen. Paus Franciscus ging daarop in en zette het geruilde exemplaar direct op zijn hoofd. De ruil werd door tv- camera's vastgelegd en gingen daarna de hele wereld over. Het gebeurt eigenlijk nooit dat er een kledingstuk van de paus op de markt komt. Veilinghuis Catawiki verwacht dan ook veel belangstelling en denkt dat de kalot tussen de 30.000 en 35.000 euro zal opbrengen. Een groot deel van de opbrengst zal worden gedoneerd aan het goede doel.

Bijzonder
Volgens veilingmeester Frederik Jamees, devotionalia expert bij Catawiki is het bijzonder dat er een kledingstuk van de paus te koop wordt aangeboden. ''De kleding van de paus is speciaal voor hem gemaakt en de kledingstukken worden na zijn overlijden automatisch relikwieën, waardoor ze niet meer mogen worden verhandeld. Sinds de middeleeuwen heeft de katholieke kerk namelijk al een verbod ingesteld tegen het handelen in relikwieën. Kledingstukken van overleden pausen mogen dus nooit worden verkocht. Deze veiling is voor bijvoorbeeld veel musea dan ook een unieke kans om in het bezit te komen van een 'relikwie in wording. Items die zijn gebruikt of aangeraakt door de paus zijn in de hele wereld zeer gewild. Onlangs werd de iPad van paus Franciscus voor bijna 30.000 euro in Uruguay geveild. Ik verwacht dan ook dat er vanuit de hele wereld zal worden meegeboden op de kalot'', aldus veilingmeester Jamees.

Goede doel
De persoon die de kalot 2 jaar geleden van de paus kreeg wil er nu graag iets goeds mee doen. Daarom zal hij een groot gedeelte van de opbrengst doneren aan de stichting 'Save a Child's heart', een organisatie die levensreddende zorg biedt aan kinderen met een hartaandoening.

De veiling van de kalot is inmiddels gestart en duurt tot en met zondag 24 april en is te bekijken via www.catawiki.nl/kalot

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234