Tijdmachine: 'Stem af op wat ouderen zelf willen'

Amsterdam, 8 april 2016 - Ouderenzorg op basis van 'wat ouderen werkelijk willen en kunnen': acht Noord-Hollandse zorgaanbieders gaan hiermee aan de slag. Met de zogeheten Tijdmachine formuleren ouderen via herinneringen aan hun vitale levensfases hun actuele behoeften en talenten. Vervolgens pakken woonzorgcentra de inventarisatie met partners uit de buurt op, zoals het welzijnswerk, Rode Kruis en de wijkverpleegkundigen. De cirkel wordt rond als familieleden en vrijwilligers daadwerkelijk invulling kunnen geven aan de wensen, zoals samen kijken naar Max Verstappen in de Formule 1 of weer even terug naar de camping van vroeger.

Met deze nieuwe aanpak staat de vraag van ouderen, of ze nu in een woonzorgcentrum wonen of zelfstandig in de wijk, veel meer centraal. De Tijdmachine beoogt de volgende effecten:
- Minder eenzaamheid;
- Meer activiteiten die aansluiten bij de (belevings-)wereld van ouderen;
- Betere samenwerking met lokale partijen rondom het woonzorgcentra;
- Gebruik maken van buurtbewoners om iets voor / met een oudere te doen;
- Aanzienlijke besparingen als resultaat van vraaggestuurde werkwijze.

Fijne oude dag begint met de vraag: wat is belangrijk in jouw leven
De acht zorgaanbieders die meedoen zijn Amsta, Amstelring, Brentano, Cordaan, 
De Meerlanden, Het Mennistenerf, Viva! Zorggroep en Zorggroep Amsterdam Oost. Volgens locatiemanager Hetty den Bouwmeester van het Amsterdamse woonzorgcentrum De Buitenhof (Cordaan) voorziet de aanpak van De Tijdmachine in een grote behoefte.

'Iedere oudere heeft recht op een fijne oude dag. Dat begint met de vraag wat belangrijk was in iemands leven, iedereen is immers uniek. Medewerkers in zorgcentra zijn vaak niet gewend die vraag te stellen. We zijn veel meer een medische aanpak gewend. Maar bij een zo fijn mogelijk leven komt meer kijken. Uitgaan van wat iemand nog wil en kan moet hierbij leidend zijn. Dat moet dus anders. Met De Tijdmachine zetten we hiermee een (eerste) grote stap', aldus Hetty den Bouwmeester.

De Buitenhof herleeft jaren '60
Komende zaterdag trapt De Buitenhof af met De Tijdmachine. Dit is een huiskamer helemaal ingericht in de stijl van de jaren zestig, aangevuld met een keuken uit die tijd, een bioscoop en een dancing. Projectleider Tim Trooster van Stichting De Tijdmachine: 'In De Tijdmachine hebben onze vrijwilligers het met ouderen over hun leven in de jaren 60. Over wat ze het leukste vonden om te doen, zoals het uitje met hun eerste date, dat fantastische optreden in Het Concertgebouw, maar ook de bomen die mensen vroeger hebben opgezet over godsdienst en levensbeschouwing. De uitkomsten worden per woonzorgcentrum gebundeld en gekoppeld aan verbeteringen in de (informele) zorg en het activiteitenprogramma.'

Vervolgens kijken woonzorgcentra met de partijen uit de wijk hoe passende activiteiten kunnen worden georganiseerd. Dit kan bijvoorbeeld in het buurthuis of in de kerk, een andere keer biedt een maatje (buddy) uitkomst voor een oudere.

Samenwerking WeHelpen
Binnen De Tijdmachine Noord-Holland zet het online platform WeHelpen zich in om mensen aan elkaar te koppelen. Door vraag en aanbod te matchen wordt ook het verlenen van hulp aantrekkelijker, zegt community strateeg Jessica Slijpen, die vanuit WeHelpen samenwerkt met De Tijdmachine.

'Wij laten zien hoe je online verbindingen tot stand kunt brengen tussen mensen die hulp vragen en mensen die best eens iets voor een ander willen doen. Door te zoeken naar gelijke interesses en hobby's wordt het geven van hulp veel laagdrempeliger: denk aan een avondje Rock-'n-Rollen in plaats van de bingo.' Bovendien bereik je online een heel andere groep mensen uit de buurt dan de gebruikelijke vrijwilligers. En daar kunnen zowel de zorgcentra als de partnerorganisaties langdurig gebruik van maken.


Behoefte centraal
Volgens Tim Trooster is er veel vraag naar de werkwijze van De Tijdmachine. 'Het feit dat acht zorgaanbieders meedoen, is veelzeggend. Zorgcentra zoeken naar nieuwe manieren om ouderenzorg vorm te geven. Door samen te werken met verschillende partijen in en om het zorgcentrum komen we tot een nieuwe aanpak waarbij de behoefte en talenten van de oudere centraal staat. Dus eerst weten wat een oudere wil en kan, en dan organiseren en beleid maken. Dat lijkt ons een logische volgorde.'

Geplaatst in:

Noot voor de redacties:
De Tijdmachine staat van 11 tot en met 15 april in woonzorgcentrum De Buitenhof in Amsterdam. Journalisten zijn van harte welkom om een ochtend of middag met ouderen terug te gaan in de tijd. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Tim Trooster (Projectleider Stichting De Tijdmachine), 06-12403593 en Anne Elschot (projectleider) 06-3745 5765
email: tim@stichtingdetijdmachine.nl

Stichting De Tijdmachine

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234