Persbericht Autismevriendelijkheidsprijs 2016

De autismevriendelijkheidsprijzen 2016 worden dit jaar uitgereikt aan de meest autismevriendelijke sportcoach en sportvereniging. De winnaars krijgen de prijs tijdens de SwimCup Eindhoven, op 9 april in het Pieter van de Hoogenbandbad in Eindhoven uitgereikt door Marc Evers, paralympisch zwemkampioen 100 meter schoolslag, geboren met een verstandelijke beperking en autisme. De Autismevriendelijkheidsprijs voor organisaties gaat dit jaar naar Zwemschool Breda. De Autismevriendelijkheidsprijs voor privépersonen wordt dit jaar uitgereikt aan sportcoach Patrick van Daalen van Unity99 in Rotterdam.

Dit jaar organiseert de NVA van 2 tot 9 april voor de 7e keer de Autismeweek. Met deze keer alle aandacht voor sport en bewegen. Ruim de helft van de ongeveer 190.000 mensen met autisme in Nederland heeft naast autisme nog een andere diagnose, zoals depressie, angststoornis of burn-out. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen en sporten daadwerkelijk kan helpen om deze problemen te verminderen. Met de autismevriendelijkheidsprijs voor de meest autismevriendelijke sportcoach en sportvereniging, willen hierop de aandacht nog eens extra vestigen.

De Autismevriendelijkheidsprijzen worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan een privé-persoon én aan een organisatie, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor autisme. De prijs is een blijk van waardering en een steuntje in de rug voor de winnaars die zich onvermoeibaar en met een zeer positieve instelling inzetten om de wereld voor mensen met autisme leefbaarder en plezieriger te maken. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van drs. Z.D. Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds, heeft de nominaties beoordeeld.

Autismevriendelijkheidsprijs Organisaties
De Autismevriendelijkheidsprijs 2016 voor organisaties wordt toegekend aan Zwemschool Breda, vanwege hun inclusieve benadering van zwemles. ALLE kinderen zijn bij deze zwemschool welkom in de zwemlessen, en de lessen worden afgestemd op verschillende manieren van leren. Want, zo meldt de zwemschool op haar website: 'ieder kind is uniek en moet uniek kunnen zijn én blijven'.
Zwemschool Breda is genomineerd door een moeder die ons schreef: "ook voor kinderen met autisme wordt bekeken of ze kunnen deelnemen in een 'normale' groep van 7 à 8 kinderen of dat een kleinere groep nodig is. Per kind wordt gekeken waar de positieve kracht zit en waar nog aan gewerkt moet worden. Ook voor kinderen die beelddenker zijn of ADHD hebben, hebben ze oplossingen. Ze zien geen obstakels, maar uitdagingen en blijven in gesprek met de ouders over progressie, maar ook over stagnatie. En ze doen dit erg goed! Een PLUIM voor de zwemjuffen!"
Meer informatie over zwemschool Breda: www.zwemschoolbreda.nl

Autismevriendelijkheidsprijs Privépersonen
De Autismevriendelijkheidsprijs 2016 voor privépersonen wordt toegekend aan Patrick van Daalen, vanwege de manier waarop hij sport inzet als middel om kinderen en jongvolwassenen (met én zonder autisme) zelfvertrouwen mee te geven en te laten groeien. Patrick is hoofdtrainer bij sportschool Unity 99 in Rotterdam, en geeft onder andere Budolessen aan kinderen en jongvolwassenen met autisme. Sportcoach Patrick van Daalen werd door meerdere mensen genomineerd met aanbevelingen als:
"Patrick luistert naar zijn leerlingen, leert ze niet alleen sporten, maar ook sociale vaardigheden. Hij geeft ze zelfvertrouwen, de juiste stimulans en toont begrip."
"Patrick is de veilige haven waar 'onze' kinderen mogen zijn wie ze zijn. Hij kijkt naar wat je kan, en niet naar wat je niet kan."
"Patrick heeft heel veel geduld met uitleggen"
"Patrick weet altijd het beste uit kinderen te halen in de budogroep"
"Hier nog een filmpje om te ervaren waarom hij zou moeten winnen":
https://www.youtube.com/watch?v=HkRFojHgWJY

Meer informatie: Unity99, waar Patrick van Daalen hoofdtrainer is: www.unity99.nl.


Over de Autismevriendelijkheidsprijs
De Autismevriendelijkheidsprijs is een prijs voor mensen en organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor autisme of iets moois hebben gedaan voor mensen met autisme. Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Dit jaar ontving de jury 34 aanmeldingen. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Swanet Woldhuis, directeur van de NVA en het AutismeFonds beoordeelde de ontvangen aanmeldingen.


Over de NVA
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) geeft mensen met autisme en hun naasten een stem en zorgt dat zij gehoord worden. De NVA is dé organisatie in Nederland die vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten bouwt aan een autismevriendelijke maatschappij; een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn.

Meer informatie:
Nederlandse Vereniging voor Autisme
Woordvoerder: Joli Luijckx
joli @balansdigitaal.nl
Telefoon: 06 36108615
www.autisme.nl

Nederlandse Vereniging voor Autisme

plaats:
De Bilt

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234