Twee namen van ruim tweehonderd artiesten Mandala bekendgemaakt

Organisatie zet stappen richting nagenoeg afvalvrij evenement

Eindhoven, 07-04-2016 - Jungle by Night en het Belgische collectief STUFF. spelen in juni op Mandala, het nieuwe festival van Extrema. De volledige line-up wordt niet vooraf bekendgemaakt, daar komt de bezoeker pas op het festival achter. Tevens zet de organisatie stappen naar een nagenoeg afvalvrij festival en is Mandala een van de eerste festivals die ook een ruim aanbod heeft aan suikervrije en -arme producten.

Hoewel Mandala zich juist onderscheidt door vooraf weinig namen aan te kondigen, verklapt het festival toch al een klein stukje van het ruim tweehonderd namen tellende muzikale programma. Eén van de namen is het Amsterdamse Jungle by Night. Met een muzikale mix van Funk, Ethio-jazz en Psychedelische Dub en Hiphop heeft deze negenkoppige formatie al eerder onder meer Lowlands en Sziget aangedaan. Vlak na de release van het nieuwe album in mei zal Jungle by Night te zien zijn op Mandala.

Een andere aangekondigde naam is het vijfkoppige collectief STUFF., afkomstig uit Antwerpen en Gent. Hun cross-over van Jazz, Funk en Electronic leidt tot een geheel eigen sound die live garant staat voor vele verrassingen en creatieve wendingen. STUFF. is een van de meest avontuurlijke bands die Vlaanderen op dit moment kent en stond eerder al Best Kept Secret, Into The Great Wide Open en andere bekende festivals. Beide acts maken onderdeel uit van de Muzipala Tribe, gehost door Muziekpark Boxmeer.

Door vooraf weinig namen bekend te maken, wil de organisatie de bezoeker het festival zelf laten ontdekken. Op die manier wordt het festivalterrein onbevlekt betreden en bepaalt de bezoeker zelf hoe hij het festival beleeft, zonder vooraf grote namen op een bordje voorgeschoteld te krijgen. Naast de optredens in de Tribes, geven bekende artiesten ook pop-up optredens in het bos. Genres die te horen zijn op Mandala zijn House, Techno, Hiphop, Rock, Pop, Singer-songwriter, Soul, Jazz, Funk, Samba en meer. Eenmaal op Mandala ontvangt de bezoeker het programma wél.

Dertien Tribes en meer dan honderd Creators
Mandala wordt opgebouwd door meer dan honderd Creators die samen dertien Tribes vormen. Deze Creators krijgen veel vrijheid van de organisatie. Op Mandala mogen ze doen wat ze het liefste doen, met nauwelijks sturing van 'bovenaf'.

Waar de organisatie ervoor kiest om vooraf weinig namen bekend te maken, doen de Tribes dat wel. Op de website en via de socialmediakanalen kan de bezoeker het festival zien groeien. De diverse Creators vullen de Tribes op eigen wijze in en maken dit online ook bekend.

Naast het grote aanbod aan muziek is er ook veel ruimte voor theater, yoga, wellness, healing, kunst, spel, dans en andere disciplines. Mensen die mee willen bouwen aan Mandala kunnen zich nog één week opgeven via de festivalwebsite mandalafestival.com, daarna sluiten de inschrijvingen. Marcel Mingers, oprichter van Extrema: "We zijn erg blij met de enorme hoeveelheid aan aanmeldingen voor deze eerste editie van Mandala."

Afvalvrij
Tijdens Amsterdam Dance Event 2015 ondertekende Extrema met enkele andere Nederlandse festivalorganisatoren een Green Deal. Hiermee gaan de partijen een samenwerking aan met de organisaties NederlandSchoon en Green Events Nederland. Op die manier wordt de hoeveelheid afval op de festivals verminderd. Sterker nog: Extrema heeft als doel om van Mandala - als eerste festival van Extrema - een nagenoeg afvalvrij festival te maken.

Zo wordt het afval gescheiden, zijn er portable asbakken voor de rokers en wordt drank geschonken in hardcups in plaats van plastic bekers. Ook worden de bezoekers op een theatrale en speelse manier gewezen op hun verantwoordelijkheden betreft het opruimen van afval. Bij de supermarkt op het terrein worden de producten met statiegeld verkocht.

In die supermarkt kan de bezoeker tegen een lage prijs eten en drinken kopen. Want net zoals dat de bezoeker bepaalt hoe hij het festival beleeft, bepaalt hij ook hoe duur hij of zij het maakt. Drank en etenswaren uit de supermarkt, luxe dineren in het bos of het drinken van prachtige cocktails aan de bar: alles kan, alles mag.

Eerlijk en transparant
Transparantie is een belangrijke waarde van Mandala. "Tegenwoordig is er veel behoefte aan een eerlijk product. Dat wil niet zeggen dat alles per se gezond moet zijn, maar wel dat mensen het willen weten als iets ongezond is. Ook moeten zij dan de mogelijkheid hebben om iets anders te kiezen," aldus Marcel Mingers.

Mandala biedt haar bezoekers deze keuze. Daarom wordt er kritisch gekeken naar het eten en drinken dat in juni verkocht gaat worden op het festival. Zo is Mandala bijvoorbeeld een van de eerste festivals met een ruim aanbod aan suikervrije en -arme alternatieven voor frisdrank. Ook op het gebied van eten kunnen de bezoekers van Mandala veel diversiteit verwachten. Er is een ruim aanbod aan gezonde én internationale voeding, maar wie liever voor een frietje gaat, wordt ook bediend.

Een driedaagse vakantie naar Mandala kost de volwassen bezoeker vijftig euro, kinderen kunnen goedkoper naar Mandala. Camping en festival zijn één, een tentje mag bijna overal geplaatst worden. Wie liever voor een chaletje gaat, moet opschieten; inmiddels is meer dan de helft van de huisjes volgeboekt. Mandala vindt plaats van 3 tot en met 6 juni op Vakantiepark De Bergen in Wanroij.

Mandala Festival

plaats:
Eindhoven
website:
http://mandalafestival.com

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234