Kindertherapie en -coaching met hulphonden landelijk beschikbaar

Hulphond Nederland stelt haar succesvolle programma voor kindertherapie en -coaching nu ook landelijk beschikbaar. Binnen dit programma werken ervaren therapeuten met speciaal opgeleide Therapie-hulphonden om jongeren met gedragsproblemen en -stoornissen meer zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun zelfbeeld te versterken. Het gaat dan om kinderen met bijvoorbeeld autisme, adhd, een licht verstandelijke beperking of pestproblemen. Nadat ruim 500 jongeren in de afgelopen 3 jaar via samenwerkende partners in de jeugdzorg succesvol zijn behandeld, heeft Hulphond Nederland besloten om het programma nu ook open te stellen voor particulieren. De stichting is de eerste organisatie in Nederland die op deze wijze en in deze schaalomvang kindertherapie en -coaching met de inzet van hulphonden verzorgt.

Nieuw perspectief voor kwetsbare groep
Honderdduizenden kinderen en jongeren in Nederland zijn angstig of onzeker, worden gepest, hebben gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of last van psychiatrische aandoeningen. Door de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten komt een groot deel van deze groep niet meer in aanmerking voor gespecialiseerde hulpverlening. Hulphond Nederland biedt uitkomst met haar dierondersteunde therapie en coaching, ook wel bekend als Animal Assisted Interventions (AAI). Omdat de toegepaste methode 'Met Kop en Staart' is gericht op leren door ervaren, wordt in relatief korte tijd veel bereikt. In 75% van de gevallen leiden tien therapie- en coachingsessies met een hulphond al tot een oplossing van de zorgvraag en daarmee tot een nieuw perspectief voor deze kwetsbare groep kinderen en jongeren.

Therapie door gekwalificeerde therapeuten
Een therapie- en coachingtraject bestaat uit een intake, afstemming met andere betrokken hulpverleners, een stappenplan, tien therapie- en coachingsessies met een of meerdere hulphonden en verschillende evaluatiemomenten. Het traject duurt circa drie maanden en kost 960 euro. Hulphond Nederland is een non-profit organisatie en kan het therapie- en coachingtraject mede dankzij de steun van donateurs en sponsoren tegen kostprijs aanbieden. De therapeuten van Hulphond Nederland zijn ervaren en gekwalificeerde hulpverleners en hebben intern een opleiding tot hondentrainer gevolgd. Ze zijn geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector.

Hulphond Nederland start in eerste instantie in de regio Twente met het aanbieden van kindertherapie en -coaching voor particulieren. Fasegewijs zullen andere regio's volgen. Particulieren kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht op de website www.hulphond.nl/therapie.

Samenwerking met jeugdzorginstellingen
Hulphond Nederland is in 2012 bij de gespecialiseerde jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep begonnen met haar dierondersteunde therapie en coaching. Sindsdien zijn ruim vijfhonderd jongeren geholpen tijdens sessies met hulphonden. Het aantal werklocaties is inmiddels uitgebreid naar diverse jeugdzorg- en GGZ-instellingen.

Over Hulphond Nederland
Hulphond Nederland reikt mensen met een fysieke beperking of geestelijke zorgvraag de helpende hand: de inzet van hulphonden voorkomt namelijk isolement en biedt nieuw perspectief. De stichting heeft ruim dertig jaar ervaring in het opleiden van hulphonden als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook jongeren met gedrags- of psychische problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en (licht) verstandelijke beperkingen blijken gebaat bij de inzet van hulphonden. De hulphonden worden met respect voor het welzijn van de hond zo breed mogelijk opgeleid door deskundige trainers. Zij zijn in staat de hulphond tot zeventig verschillende vaardigheden aan te leren. (www.hulphond.nl)

Bijgevoegde illustraties kunt u gebruiken voor publicatie bij dit bericht.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Hulphond Nederland
Dimitri Nadorp, Hoofd Marketing & Communicatie
Tel: 0486 - 411 878
E-mail: d.nadorp@hulphond.nl

Hulphond Nederland

plaats:
Herpen
website:
http://www.hulphond.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234