Nuchtere balans van de hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta

Presentatie van spraakmakend boek over het mbo

'Het' mbo bestaat niet, maar is als onderwijssector en opleidingsroute naar de arbeidsmarkt ontzettend belangrijk. Dat is wat Sjoerd Karsten laat zien in zijn boek De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta. Een nuchtere balans van het mbo. Op dinsdag 12 april vindt in het Utrechts Centrum voor de Kunsten de presentatie van zijn boek plaats. 

Zo'n veertig procent van de beroepsbevolking heeft een mbo-opleiding gevolgd. Van de jongeren die op dit moment onderwijs volgen, gaat meer dan een half miljoen naar het mbo. Het mbo is daarmee de hoeksteen van ons onderwijsstelsel. Toch is het beeld dat mensen van het mbo hebben onscherp of onvolledig. Het boek van Sjoerd Karsten brengt hierin verandering. De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta behandelt alle belangrijke thema's rond het mbo: de voorgeschiedenis van het mbo, de huidige stand van zaken en ook toekomstige ontwikkelingen.

Actuele en heikel vraagstukken
Het boek is, zoals de ondertitel belooft, een nuchtere analyse: wetenschappelijke inzichten en pakweg honderd interviews met sleutelfiguren uit het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de wetenschap vormen de basis. Karsten bespreekt actuele en heikele vraagstukken: bestuurlijke problemen, professionaliteit van docenten, de variatie aan studenten en hun arbeidsmarktperspectieven. Toch bevat het boek ook wat franje: een aantal mooie portretten van (oud)-mbo'ers. 

Programma
Tijdens de presentatie komt niet alleen Karsten zelf aan het woord, maar ook belangrijke stakeholders uit het mbo. Zo laten onder meer Nicky Nijhuis - voorzitter van JOB, Inge Vossenaar - directeur mbo bij OCW, Marjolein Held - voorzitter van de BVMBO en Anke van Bodegom - MBO Raad - hun licht schijnen op de inhoud van boek onder leiding van Jeanette Noordijk van Koning Willem 1 College. 

Over de auteur
Sjoerd Karsten werkte als onderwijssocioloog aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. In Amsterdam was hij bijzonder hoogleraar beleid en organisatie beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en levenslang leren. Hij onderzocht actuele onderwerpen zoals sociale ongelijkheid, etnische segregatie en burgerschap. Karsten is een bekende expert in het mbo.

De boekpresentatie vindt plaats op 12 april van 15.30 tot 18.00 uur (borrel vanaf 17.00 uur) in het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4 Utrecht. Aanmelden kan via http://www.ecbo.nl/4_2048_Boekpresentatie-Sjoerd-K...

Wilt u meer informatie over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Elke van Doorn van ecbo (Expertisecentrum Beroepsonderwijs), 06 54675594 elke.vandoorn@ecbo.nl. Het boek is voor pers op aanvraag beschikbaar.

ecbo

plaats:
Utrecht
website:
http://www.ecbo.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234