Brieven Thorbecke uit 1848 geveild voor 2.500 euro

Brieven voorbereiding voor onze grondwet

Gisteravond zijn bij online veilinghuis Catawiki zes bijzondere brieven uit 1848 geveild voor 2.500 euro. Het gaat om zes handgeschreven brieven van oud minister J.R. Thorbecke (1798-1872). Volgens Steven de Joode, expert oude documenten bij Catawiki, zijn de brieven geschreven in de voorbereiding van de herziening van de grondwet en gaan ze onder andere over de verwikkelingen tussen de leden van de grondwetscommissie. Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke in 1848 de grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie en de grondwet zoals wij die tegenwoordig kennen.

Zeldzame documenten
Volgens veilingmeester Steven de Joode gaat het om zeer zeldzame documenten. ''Deze documenten vormen de basis waarop onze hele politiek geschoold is. In 1844 vroeg de Tweede Kamer, onder leiding van Thorbecke, Koning Willem ll om een grondwetsherziening, maar dat weigerde de koning. Thorbecke vond onder andere dat het parlement de hoogste macht moest krijgen en dat de burgers dit parlement moesten kiezen. Uiteindelijk werd de grondwet in 1848 onder leiding Thorbecke uiteindelijk toch herzien. Deze briefwisseling met dr. baron van Heemstra (één van de Tweede Kamerleden en aanhangers van Thorbecke), gaat onder andere ook over de inhoud van de nieuwe grondwet.'' Veilingmeester de Joode laat weten dat er veel belangstelling was voor de brieven. Onder andere diverse musea boden tijdens de veiling mee. Uiteindelijk mocht een belangrijke Nederlandse instelling de brieven aan haar collectie toevoegen.

De opbrengst van de veiling is te bekijken via www.catawiki.nl/thorbecke

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234