Fietsbranche pakt diefstal van e-bikes aan

Op 31 maart lanceert het Landelijk platform Aanpak Fietsdiefstal de campagne 'Stop fietsdiefstal'. Verzekeraars, branche- en belangenorganisaties en politie slaan de handen ineen om de toenemende diefstal van e-bikes een halt toe te roepen. De campagne 'Stop fietsdiefstal' roept op tot het gebruik van een tweede slot.

Met de opkomst van e-bikes is de ernst van het probleem fietsdiefstal enorm toegenomen. Een e-bike, met een gemiddelde aanschafwaarde van Euro 2000,- is een gewild object voor fietsendieven. E-bikes worden niet meer alleen gestolen door gelegenheidsdieven, ook de georganiseerde misdaad heeft de e-bike ontdekt. De e-bikes worden met dichte sloten door bendes in busjes geladen en pas later opengebroken.

"Zo kan het niet langer" aldus Mojgan Yavari, coördinator van het Landelijk platform voor Aanpak Fietsdiefstal. "Door de populariteit van e-bikes rijdt iedereen van jong tot oud op deze fietsen. Het risico op diefstal bij sportverenigingen, stations en andere openbare gelegenheden neemt daarmee sterk toe. De kans dat een nieuwe e-bike binnen één jaar gestolen wordt, is sinds 2010 met 241% gestegen. Tijd dus voor een campagne."

De campagne is ontwikkeld om fietseigenaren bewust te maken van het belang van een tweede slot waarmee de fiets wordt vastgezet aan een vast object. Uit de praktijk blijkt dat een tweede slot, mits deze goed wordt bevestigd aan een vast object zoals een lantarenpaal of een fietsenrek, de kans op diefstal aanzienlijk vermindert. Op verschillende manieren bieden we fietseigenaren met deze campagne handige anti-diefstal tips zoals:

- Zet uw e-bike altijd vast met een tweede slot. Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal.
- Zet uw e-bike met dit tweede slot altijd vast aan een vast object zoals een brug of fietsenrek.
- Plaats uw e-bike in het zicht. Dieven houden er niet van om bekeken te worden.
- Of zet uw e-bike in de schuur of op een beheerd terrein. Zet ook hier uw e-bike op slot.
- Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.
- Doe altijd aangifte als uw e-bike gestolen is. De politie kan uw e-bike en de dader(s) alleen opsporen als u aangifte doet.

Deze en meer tips staan op de nieuwe website www.stopfietsdiefstal.nu.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Titus Visser (directeur stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit).
Telefoonnummer: 088 554 32 01

Stichting AVc

plaats:
Hoevelaken
website:
www.stavc.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234