Boek: ‘Curaçao’s eerste Joodse WO II-slachtoffer’

Auteur en voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao heeft zijn boek over Curaçao's eerste Joodse WO II-slachtoffer voltooid.

Op 4 mei 2016 zal in de plaats Suffisant (Curaçao) het eerste exemplaar worden uitgereikt aan de dochter van dit slachtoffer.

Verhaallijn:
De executie van Diana Marquez' vader
Op 30 mei 1940 werd de 43-jarige Curaçaoënaar Henri Benjamin Marquez doodgeschoten door een jonge marinier. Marquez liet een zwangere vrouw en kinderen achter. De overheid liet zijn lichaam op een onbekende plek begraven, zonder de familie in te lichten. Zo kreeg de familie nimmer de gelegenheid het rouwproces te doorlopen en uiteindelijk af te sluiten. Voor de krijgsraad kreeg de dader vier maanden gevangenisstraf, voor de familie voelde het echter als een soort levenslang.

Vijfenzeventig jaar na dato klopte een dochter van het slachtoffer, Diana Morena Marquez, aan bij de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC).

Ze vroeg om hulp bij het onderzoeken van de ware toedracht van de moord op haar vader. Vele decennia lang ging ze gebukt onder een niet afgesloten rouwproces. Hieraan gaf zij ook uiting in haar gedichten. Dochter en vader deelden namelijk dezelfde droom: een vrij leven, op een vrij Curaçao.

Het boek geeft verder een reconstructie van de gebeurtenissen. Hierbij ontkracht onderzoeker Makdoembaks de stelling van de krijgsraad dat het noodweer was, en oppert hij een saillante stelling: Marquez werd standrechtelijk geëxecuteerd.

Ook maakt de auteur duidelijk hoe het 'kleine' voorval van de moord op Marquez verweven is met de 'grote' geschiedenis van de Nederlands Antillen als Nederlandse kolonie.

Over de auteur
Nizaarali Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC). Van zijn hand verscheen eerder onder andere De Aprilmoorden - Berichten vanaf het Kerkhof van de Schade (2012), Hoogste babysterfte van Nederland - Leven aan de onderkant in Amsterdam Zuidoost (2013) en Chinezen gekwetst in Oost en West (2014) en Mohammed smeekt om genade -
Gruwelen van strijders van Oranje (2015).

Geplaatst in:

Nizaar Makdoembaks is beschikbaar voor toelichting en/of interviews. Zijn mobiele nummer: 06 537 250 20. Mail: makdo000@planet.nl.

Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao

plaats:
Amstelveen
website:
http://nationaalmonumentcuracao.com

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234