Strijd tegen terugdraaien tellerstand: Vraag een tellerrapport

Tellerrapport in strijd tegen terugdraaien tellerstanden

Nog steeds hebben ongeveer 163.000 personenauto's en lichte bedrijfswagens een onlogische tellerstand. Dat kan erop wijzen dat met de tellerstand gefraudeerd is. Om autokopers te wijzen op het risico om een auto met een teruggedraaide teller te kopen, zijn de RDW en de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) een voorlichtingscampagne gestart: 'Doe jezelf niet te kort, vraag het tellerrapport'.

Betaal niet teveel
Wie een auto koopt met een teruggedraaide kilometerteller, betaalt teveel bij aanschaf en loopt kans op dure reparaties. Bovendien kan een verkeerde tellerstand een gevaar voor de verkeersveiligheid opleveren. Denk bijvoorbeeld aan noodzakelijk onderhoud dat nog niet is uitgevoerd omdat de auto daar volgens de tellerstand nog niet aan toe is.

Neem zelf maatregelen
Koop je een auto, dan kun je zelf voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Vraag de verkoper voor de koop om een tellerrapport. Daarop staan alle tellerstanden, plus het oordeel of de reeks van standen logisch is. Garages en particulieren kunnen het tellerrapport bij de RDW bestellen. Een koper kan ook zelf checken of de laatst geregistreerde stand klopt (gratis) én of de stand die nu op de teller staat logisch is. Op de campagnesite www.rdw.nl/tellerrapport staat meer uitleg.

Oplopende reeks tellerstanden
Van de 9,5 miljoen geregistreerde voertuigen staan gemiddeld 13 tellerstanden per auto geregistreerd. Bij een logische tellerreeks lopen alle standen op, bij een onlogische reeks is een van de tellerstanden lager dan de vorige. Ongeveer 163.000 voertuigen (1,8% van het totaal) hebben een onlogische tellerstand.

Let op bij importvoertuigen
Voor gebruikte voertuigen die worden geïmporteerd ligt het percentage auto's met een onlogische tellerstand hoger. Schattingen lopen uiteen van 30% tot 50%. De RDW kan de tellerstanden echter niet checken, omdat andere Europese landen (behalve België en Nederland) geen goede tellerregistratie hebben. Bij deze voertuigen staat daarom 'geen oordeel in verband met import' vermeld. Bij aankoop van een importvoertuig adviseert de RDW om extra goed opletten en op andere manieren de betrouwbaarheid van de tellerstand checken.

Al 25 jaar strijd tegen tellerfraude
Nederland ijvert al 25 jaar voor het terugdringen van tellerfraude. In 1991 is de stichting
Nationale Autopas (NAP) hiermee begonnen. Inmiddels heeft de overheid (de RDW) de meeste operationele taken overgenomen. De afgelopen 20 jaar zijn er diverse maatregelen genomen om tellerfraude te voorkomen en bestrijden (wetgeving dat terugdraaien strafbaar is en registratie van kilometerstanden bij de RDW).

Terugdraaien tellerstanden strafbaar
Sinds 1 januari 2014 is de aanpak van tellerfraude verscherpt. Zo is het terugdraaien van tellerstanden wettelijk verboden. Ook registreren niet alleen de oud-leden van NAP, maar 25.000 door de RDW erkende bedrijven de tellerstanden. Zij geven de stand bovendien op meer momenten door dan voorheen, zoals: bij de APK, opname in bedrijfsvoorraad, wisselingen van eigenaar, export, demontage en reparatie, onderhoud en bandenwissel ter waarde van meer dan 150 euro. Door de standen op verschillende meetmomenten te vergelijken, valt het direct op als een teller is teruggedraaid.

RDW

plaats:
Veendam
website:
http://www.rdw.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234