Ondanks faillissementen voldoende stages in de retail

Mbo-studenten in laboratoriumtechniek en zorg vinden moeilijker een stage

In verreweg de meeste beroepsgroepen zijn voldoende stages en leerbanen beschikbaar voor mbo-studenten. Dat meldt de vandaag uitgebrachte SBB Barometer. Het aanbod is groot genoeg in bijvoorbeeld horeca, transport, logistiek en bouw. Ook in de retail, waar de afgelopen maanden meerdere winkelketens failliet gingen, zijn voldoende stagemogelijkheden. In laboratoriumtechniek, zorg en mode, interieur, textiel en tapijt zijn over het algemeen onvoldoende stageplaatsen.

Vanwege de aantrekkende economie en licht toenemende (consumenten)bestedingen hebben bedrijven in horeca, retail, bouw, transport en logistiek behoefte aan stagiairs. Studenten van bijvoorbeeld de opleidingen verkoopspecialist en manager retail hebben ruim voldoende kans op het vinden van een geschikte stageplaats, ondanks een aantal faillissementen van winkelketens. In de laboratoriumtechniek zijn stelselmatig tekorten aan stageplaatsen. Ook in de zorg is het aanbod van stages en leerbanen niet toereikend.

Proactieve aanpak winkelketens
Sinds bekend werd dat winkelketens gevaar liepen, ging SBB in samenwerking met scholen, bedrijven en brancheorganisaties op zoek naar vervangende stageplaatsen. Met als resultaat dat het merendeel van de studenten een vervangende stageplek vindt.

Arbeidsmarkt
Een groot aantal opleidingen hebben voor studenten een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt. Beroepen die op dit moment een goede kans op werk bieden voor recent gediplomeerden zijn onder andere chauffeur wegvervoer, kok en hovenier. Dat zijn tevens opleidingen met veel gediplomeerden. Ook in de retail bestaan kansrijke beroepen voor studenten die dit jaar hun opleiding afronden, zoals verkoper, verkoopspecialist en manager retail.
De SBB Barometer is te vinden op de website van SBB www.s-bb.nl of www.perssupport.nl.

Geplaatst in:

Meer informatie: Gita Perdon, woordvoerder SBB, 06 - 30 43 77 08, g.perdon@s-bb.nl
Meerdere keren per jaar brengt SBB met de SBB Barometer de partijen binnen de arbeidsmarkt en het beroepsonderwijs op de hoogte van de actuele stand op de stage- en leerbanenmarkt.

Op 1 augustus 2015 startte de nieuwe Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Beroepsonderwijs en bedrijfsleven werken samen in SBB om studenten de beste praktijkopleiding te geven met uitzicht op een baan. Bedrijven krijgen zo steeds de vakmensen die ze nodig hebben.

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

plaats:
Zoetermeer
website:
https://www.s-bb.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234