Artsen zonder Grenzen staakt activiteiten in hotspot Moria, Lesbos

Artsen zonder Grenzen staakt per direct haar activiteiten ten aanzien van de vluchtelingenhotspot in Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Dit besluit volgt op de migratiedeal tussen de EU en Turkije die leidt tot de gedwongen terugkeer van vluchtelingen die de Griekse eilanden hebben bereikt.

'We hebben het zeer moeilijke besluit moeten nemen om ons werk in Moria te stoppen, omdat we anders zouden meewerken aan een systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is,' zegt landencoördinator Marie Elisabeth Ingres. 'We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren onderdeel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen.'

Gisteravond sloot Artsen zonder Grenzen alle activiteiten af met betrekking tot de hotspot in Moria. Artsen zonder Grenzen zorgde voor transport voor vluchtelingen naar het vluchtelingencentrum, verzorgde er schoon water en sanitaire voorzieningen en gaf er medische hulp in een kliniek. Sinds juli 2015 gaven medische teams er 12.526 medische consulten.

Artsen zonder Grenzen blijft op Lesbos wel hulp bieden in haar transitcentrum in Mantamados, waar net gearriveerde vluchtelingen opgevangen worden, en blijft reddingsoperaties uitvoeren op zee ten noorden van Lesbos. Ook blijven medische teams mobiele klinieken organiseren voor vluchtelingen buiten de hotspotlocatie Moria.

Voor meer informatie of interviews: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234