Veiligheid consument in geding door aangekondigde maatregel minister Schippers

Reactie ANBOS op maatregel minister Schippers

Woerden, 22 maart 2016 - De Nederlandse brancheorganisatie van schoonheidsverzorging (ANBOS) is van mening dat de regeling van minister Schippers, om IPL/Laser voor te behouden aan artsen en huidtherapeuten, beunhazen in de hand werkt en toegankelijke zorg belemmert.

Minister Schippers wil ten onrechte IPL/laser voorbehouden aan beroepsgroepen erkend door de wet BIG. 'Onnodige medicalisering', aldus Hoogendijk, voorzitter ANBOS. 'Een verschijnsel als storende overbeharing laten behandelen door artsen en huidtherapeuten maakt de zorg onnodig duur en belemmert de toegankelijkheid.' De minister zegt: "Ik kies voor patiëntveiligheid en kwaliteit." Hoogendijk reageert hierop: 'De Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) krijgt de opdracht deze maatregel te handhaven, maar dat is onhaalbaar en onbetaalbaar. De minister zet met deze maatregelen goed opgeleide schoonheidsspecialisten, die deze behandelingen al vele jaren met succes uitvoeren, buitenspel. Bovendien vergroot zij hiermee het speelveld voor beunhazen. We hebben op dit moment in Nederland te weinig huidtherapeuten om aan de vraag te kunnen voldoen. Met deze maatregel creëert de minister schijnveiligheid. Daarnaast betekent deze maatregel ook dat het de branche economisch raakt, denk hierbij aan een verlies van ongeveer 90 miljoen euro.'

In vertrouwde handen
ANBOS speelt al jaren in op de patiëntveiligheid door te voorzien in een opleiding ontharingstechnieken die gelijkwaardig is aan de opleiding licht en laser van Huidtherapie. Ook ontwikkelde zij een richtsnoer in samenwerking met het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV), nu onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ondernemers met het vakdiploma ontharingstechnieken worden bij ANBOS geregistreerd en volgen om de drie jaar nascholing. Van hen zijn geen klachten bekend bij de Geschillencommissie. De consument is zonder twijfel in vertrouwde handen bij schoonheidsspecialisten die hun vakdiploma ontharingstechnieken hebben behaald. Zij voeren deze behandeling dagelijks uit en voeren de procedure volgens de richtsnoer uit.

Goed geregeld
Ondernemers aangesloten bij ANBOS zijn gediplomeerd, rechtmatig gevestigd en voeren dagelijks behandelingen uit die de huid verbetert. Hoogendijk: 'Onze beroepsgroep is enorm betrokken bij haar klanten en gaat hier deskundig en professioneel mee om. Wij blijven van mening dat schoonheidsspecialisten mits goed opgeleid, in staat zijn om bekwaam te handelen. En de brancheorganisatie ANBOS faciliteert en reguleert dit door te werken aan een erkenningsregeling, inclusief kwaliteitsregister. Daarnaast is iedere ondernemer automatisch aangesloten bij de Geschillencommissie in Den Haag.'

ANBOS
ANBOS is voor 70 procent representatief voor de bedrijven in de schoonheidsverzorging. Al meer dan 65 jaar behartigt zij, als business partner, de belangen van haar leden op kwaliteit, vakinhoud en ondernemerschap.

Geplaatst in:

ANBOS

plaats:
Woerden

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234